Врятуємо Йорданське озеро разом

Нещодавно стурбовані мешканці Оболоні забили тривогу, адже біля їх улюбленого озера вирубували дерева. Оболонці були дуже обурені і запитували в комунальників, чому вони знищують зелені насадження. Ті відповідали, що тут буде будівництво, стосовно якого не надавали конкретної інформації. Тому люди вирішили, що будівництво буде незаконним. Команда «Правозахисту Оболоні» взяла справу у свої руки і дізналася, хто стоїть за знищенням дерев, та допомогла скласти колективне звернення обуреним мешканцям до прокуратури.

Ганна Свириденко – правозахисник:

«До нашої громадської приймальні звернулися жителі будинків, які розташовані поблизу озера Йорданське, з проханням допомогти зупинити будівництво біля водоймища на перетині вул. Л. Гавро та Московському проспекті.

Проаналізувавши надані мені документи, стало очевидно, що будівництво, яке здійснюється ТОВ «Мезокред Холдінг відбувається з грубим порушенням чинного законодавства України.

Київською міською радою земельну ділянку, на якій здійснюється будівництво, було надано забудовнику з цільовим призначенням – під будівництво гіпермаркету та договором земельної ділянки погоджено, що будівництво повинно бути здійснено, не пізніше 3 років з моменту укладення договору.

Минуло більше 9 років, проте тільки зараз ТОВ «Мезокред Холдінг» почало будівельні роботи зі зведення автосалону, замість гіпермаркету.

Наведені порушення є беззаперечними підставами для розі-рвання договору оренди земельної ділянки».

Про це заявила правозахисник Ганна Свириденко 26 лютого 2014 року на загальних зборах мешканців мікрорайону, на яких було прийнято рішення, що люди виступають проти будь-якого будівництва. Жителі взяли справу у свої руки і прийняли рішення звернутися із колективним зверненням до прокуратури. Від мешканців вибрали активістів, які стежитимуть за просуванням справи щодо зупинки незаконного будівництва.

Та поки що люди дуже хвилюються, що через будівництво час-тину водоймища засиплють, і це зашкодить екосистемі озера і значно зменшить його територію.

Мешканка Оболоні Катерина:

«Ми змогли дізнатися, що на будівництво гіпермаркету дала дозвіл екологічна інспекція. Але як стало відомо, зараз забудовник змінив своє рішення і замість гіпермаркету хоче побудувати автосалон і частково змінити лінію берега. Крім того на дорозі планують побудувати автозаправку. Також хочу зазначити, що днями у мешканців відбулася зустріч із замовником, який показав креслення і сказав, що всі норми для законного будівництва дотримані. Він гарантував жителям, що в озеро нічого скидати не будуть, не дивлячись на те, що у водоймі технічна вода і що туди давно йде скидання шлаків.

Інші мешканці заявили, що насправді тут проточна вода, а не технічна, як запевняє забудовник. Вони давно б’ють тривогу, але в екологічній комісії тільки відписуються. Люди дуже незадоволені й обурені.»

Сергій Федорович, Лайоша Гавро 5:

«Я вважаю, що останні 10 років питання забудовування міста вирішують люди далекі від київських коренів, і їм байдуже, як виглядатиме столиця. Вони з Києва роблять одне суціль-не будівництво. І я як киянин вважаю, що з цим потрібно боротися. Обличчя столиці повинно лишатися незмін-ним. Адже це історія міста. Це озеро тут знаходиться багато років і є улюбленою зоною відпочинку мешканців. Навколо нього можна зробити набережну і поставити монгальні точки, нехай навіть за символічну оренду. Але я категорично проти будівництва на території водоймища. Тут проходять високовольтні лінії, і те, що в забудовника є підписаний акт про будівництво в санітарній зоні, я впевнений на 99 %, що це зроблено через хабарі».

Олексій Дмитрович, Лайоша Гавро 11:

Мені здається, що рішення про будівництво офісів незаконно і не доречно. Я проти будівництва і вважаю, що необхідно зробити парк біля озера. Адже тут постійно гуляють люди, особливо влітку і навесні. Потрібно висадити дерева, щоб вони освіжили повітря біля будинків, а не вирубувати, як це зробив забудовник.

Тож завдяки спільним зусиллям сподіваємося, що вже найближчим часом нам вдасться зупинити будівництво і врятувати Йорданське озеро і тим самим довести, що справедливість має завжди перемагати!»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.