Ганна СВИРИДЕНКО: «Спільно з оболончанами ми знаходимо шляхи розв’язання актуальних проблем району»

Інтерв’ю з правозахисником та громадським діячем, керівником руху «ПравоЗахист Оболоні» Ганною Свириденко.

– Ганно Вікторівно,  оболонці добре знають діяльність Вашої команди. Багато з них цікавляться: хто така Ганна Свириденко? Розкажіть, будь ласка, про себе.

– Я народилася в Києві – найкращому місті на землі. Росла у звичайній радянській сім’ї. Велику участь у моєму вихованні взяли бабусі й дідусі, які привили мені любов до навчання і повагу до людей.

У школі була неформальним лідером класу. Тоді ж серйозно зайнялася спортом.

Ще з дитячого садка за підтримки мами – професійного спортсмена – були закладені якості, що згодом знадобилися в житті: тривалі наполегливі тренування, чітке розуміння завдань для досягнення перемоги, постійне вдосконалення над собою. Регулярно брала участь у спортивних конкурсах, змаганнях. Влітку – заняття в спортивних таборах.

У 9 класі прийняла рішення стати правознавцем. Вибір відбувся під впливом професії батька – юриста, для якого слова «закон» і «справедливість» стали головним життєвим принципом.

Закінчивши 9 клас, вступила до технікуму при Міжрегіональній Академії управління персоналом. Навчання завершила із золотою медаллю і «червоним дипломом» молодшого спеціаліста.

Продовжила навчання в Академії. Стала магістром правознавства. Зараз навчаюся в аспірантурі  Київського інституту держави і права Національної академії наук України імені Володимира Корецького.

– Коли і як розпочалася Ваша трудова діяльність?

– Ще під час навчання в технікумі проходила виробничу практику на філії заводу «Артема» в Малинському районі Житомирської області. Після повернення до Києва та закінчення навчання важливий професійний досвід був отриманий під час роботи в різних юридичних фірмах.

Неодноразово виїжджала в країни Європейського союзу і ближнього зарубіжжя, де вивчала досвід кращих закордонних практик і напрацювань в галузі права.

Зараз працюю директором юридичної фірми, очолюю громадський рух «ПравоЗахист Оболоні».

– Розкажіть про Вашу родину. Як Ви проводите вільний час?

– Я заміжня. Взагалі сім’я для мене – святе слово. Вдячна батькам, які виростили мене в любові, поважному ставленні один до одного. Мама – професійний спортсмен, яка об’їздила весь колишній СРСР, примножуючи спортивну славу країни. Потім – викладач в автомобільно-дорожньому інституті (нині Національний транспортний університет). Батько – юрист, мій надійний друг.

На всі свята збираємося  разом: передивляємося сімейні альбоми, кожного разу згадуємо приємні моменти життя. Я обов’язково намагаюся приготувати щось смачне власноруч. Коли ми разом – відпочиваю душею, мені стає тепло та затишно.

Захоплююся авто- і велоспортом. Відпочивати подобається у гірській місцевості Західної України: збирати гриби, ходити по лісу, їздити на гірському велосипеді.

Кращий відпочинок для мене у рідному Києві – це прогулянка на вихідних за кермом свого велосипеда по Оболоні.

Дуже люблю читати. До нинішнього часу зберегла свою дитячу любов до книг. Стежу за новинками юридичної літератури, психології.

– А чому саме вирішили займатися громадською діяльністю?

– У житті неодноразово бачила численні випадки беззаконня по відношенню до простих людей.

Я мешкаю на Оболоні. Це мій рідний район, знайома з багатьма людьми. Знаю всі проблеми оболончан, адже вони торкаються і мене також. Як юрист, людина з активною життєвою позицією, я зрозуміла: що позитивний досвід правового захисту інтересів та прав громадян у  питаннях роботи комунального господарства, безпеки мешканців району, екології, боротьби з незаконними будівництвами, відновленні зелених зон та об’єктів сімейного відпочинку має бути розповсюджений якомога ширше.

Тому у 2011 році прийняла для себе принципове рішення: забезпечити якісний юридичний захист жителів Оболоні, надати їм сприяння у вирішенні найбільш наболілих питань. Навчити людей боротьбі зі свавіллям чиновників.  Дати їм можливість захистити себе і своїх близьких.

Так народився громадський рух «ПравоЗахист Оболоні». Сформувалася команда небайдужих мешканців району.

У стислі терміни була відкрита громадська приймальня, де кожен оболончанін може отримати кваліфіковану правову допомогу у юриста. На сьогоднішній день – це тисячі людей.

Ввечері кожного дня ми проводимо спільні оперативні наради та опрацьовуємо результати: на які скарги необхідно відреагувати негайно, на що звернути увагу в першу чергу. Я особисто беру участь, коли виникають серйозні і непрості питання.

Зараз я ініціювала проведення особистих зустрічей з мешканцями Оболоні з метою вивчення проблематики району, обміну практичним досвідом вирішення нагальних проблем та відпрацювання практики взаємодії з громадою. Нам важлива жива думка та досвід оболончан. «ПравоЗахист Оболоні» працює спільно з мешканцями району.

– Що було зроблено за цей час? Над чим працюєте зараз?

– За час діяльності нашого громадського руху надано кваліфіковану юридичну підтримку більш ніж двом тисячам мешканцям Оболоні. Ми проводили численні масові акції.

Ми розглядаємо та вирішуємо  проблеми мешканців Оболоні в комплексі. Ключові питання ретельно відпрацьовуються, а потім спільно з оболончанами ми знаходимо шляхи розв’язання актуальних проблем району. Така практика тісної співпраці та взаємодії з громадою приносить свої позитивні результати.   

Я вірю, що спільними зусиллями ми здатні вирішувати будь-які завдання. Адже ми працюємо, перш за все, для рідної Оболоні. Тут мешкають десятки тисяч талановитих, ввічливих та прекрасних людей. Коли ми всі разом об’єднані спільними намірами та прагненням зробити наш район чистішим, зеленішим, квітучим, знайдеться робота для тисяч працьовитих долонь. Саме тому девіз нашої команди звучить як «Наші долоні для Оболоні».

І якщо ви, шановні читачі, бажаєте взяти активну участь в розвитку свого будинку, свого подвір’я, свого   району – ми завжди відкриті для співпраці. Запрошуємо приєднатися до команди «ПравоЗахисту Оболоні»!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.