Влада намагається не помічати, що зелені зони Оболоні перетворюються на звалища

Оболонь завжди вважалася одним з найчистіших районів міста. Однак, стихійне звалище між вулицями Озерною, Північною і затокою Верблюд розростається з кожним днем. Місцеві мешканці неодноразово бачили, як комунальники перетворюють зелену зону поблизу затоки в звалище, палять непотріб, а сміттєвози скидають там тони відходів.  Після того, як ця інформація стала поширюватися в соціальних мережах та ЗМІ, сміття почали закопувати в землю, але це зовсім не віршує проблему. Звалище продовжує розростатися та забруднювати довкілля. Нажаль, лише формальними суботниками тут не обійтися.  Адже постає велика проблема вивозу та переробки сміття.

Штрафи не вихід із ситуації

В  Європі є багато заводів, які переробляють побутові відходи і отримують біоенергію.  В Україні ж такі підприємства – поодинокі випадки. Якщо ми хочемо жити в чистій країні, слід переймати європейську практику боротьби зі звалищами. Але справа не лише у наявності сміттєпереробних підприємств. Перш за все слід привчати людей  турбуватися  про навколишнє середовище. В країнах Європи вже змалку вчать своїх громадян «допомагати» довкіллю: сортувати відходи, ощадливо ставитись до природних ресурсів тощо. Нажаль, в нашій країні мало кого насправді турбують екологічні проблеми. А існуючі штрафи за нелегальний вивіз сміття не допоможуть навести лад із стихійними звалищами.

«Зараз у нас надто поблажливе відношення до забруднення природи та знищення екосистеми. Наприклад, штраф за те, що ви висиплете самоскид сміття у найближчому міському парку – приблизно 1000 гривень. Майже всі незаконні звалища підпадають під адміністративні правопорушення. Тому підприємству, для якого така  сума є незначною (а штрафують же не кожного місяця)  вигідно складувати сміття на своїй території, чи неподалік, а не перейматися його вивозом на офіційний полігон.  Якщо ми бачимо стихійне звалище – в першу чергу треба сказати «дякую» органам місцевої виконавчої влади. Саме на них лежить відповідальність за те, що ці купи сміття не прибираються роками», – зазначила Ганна Свириденко лідер громадського руху «Правозахист Оболоні».

Не здатен навести лад – звільняйся з посади

Отже постає питання куди дивляться місцеві чиновники? Чому вони дозволяють таке свавілля? Невже  їм не болить за своє місто. Чому діючі депутати Київради від Оболоні не приділяють уваги екологічним проблемам, зокрема охороні зелених зон в рідному районі? Складається враження, що лише громадськість зацікавлена у тому, щоб ми дихали чистим повітрям та могли відпочивати від міської метушні у затишних парках. Чи може «слуги народу» мешкають на іншій планеті? Безумовно, щоб примусити можновладців плідно працювати треба змінювати законодавство. В ньому має бути прописана більш сувора відповідальність для  чиновників за невиконання своїх обов’язків.

Але, знову ж той самий людський фактор. «У владу  приходять люди, які самі не розуміють для чого сортувати сміття, не розуміють навіщо треба організовувати збір батарейок і як боротися зі звалищами в зелених зонах. У нас часто-густо в органах виконавчої влади навіть не розуміють, як треба реагувати на знищення скверу через нелегальне будівництво. Більше того, в них викликає подив або агресію, коли люди виходять на акції протесту – мовляв, а що тут такого, що замість зеленої зони у вас буде  торгівельний центр, або ще краще – заправка чи автосалон. Тому громадський контроль над владою теж треба посилювати. У цьому випадку ,шановні чиновники, у вас не вийде роками брати хабарі від забудовників та узаконювати ці всі новобудови постфактум. Не здатен навести лад – звільняйся з посади. Якби в Брюсселі знищили сквер в центрі міста та влаштували там звалище, і все це не прибрали хоча б тиждень – міська влада звільнилася б у повному складі. Бо це страшний удар по репутації посадовців»-, підкреслює Ганна Свириденко.

Команда «Правозахисту Оболоні» і надалі буде підіймати екологічні питання та боротися із стихійними  звалищами й незаконним будівництвом в зелених зонах.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.