«Люди прагнуть змін у своєму житті», – Ганна Свириденко(Фоторепортаж)

В зелених зонах Йорданського та Вербного озер пройшла масова громадська толока з благоустрою, в якій взяли участь оболончани. Цей захід вже став традиційним завдяки громадському діячу Ганні Свириденко та пройшов при підтримці очолюваного нею руху «Правозахист Оболоні».

«Сьогодні багато людей прагнуть змін у своєму житті, не чекаючи допомоги від влади. Вони готові вкласти свою працю, своє натхнення у розвиток свого подвір’я, свого мікрорайону, зробити місце свого життя світлішим, комфортнішим. Це чудове почуття єдності, коли ти відчуваєш підтримку своїх сусідів у спільному бажанні навести лад у нашому рідному домі», – говорить Ганна Свириденко.

Небайдужі мешканці прибирали сміття, фарбували «грибки», наводили лад на пляжах, щоб зробити їх чистими та безпечними для свого відпочинку.

Як і в минулому році мешканці 1, 2 та 3-го мікрорайонів вишли на толоку цілими родинами, багато з них прийшли з дітьми.

«Коли ми відчуваємо зацікавленість громадян до змін, їх готовність до співпраці, ми можемо зробити багато. Ви, мабуть, чули про розширення прав місцевих громад. Чиновники розуміють цей процес як збільшення своєї влади, а ми – мешканці Оболоні – хочемо реальних змін. Ми прагнемо, щоб був наведений порядок у галузі ЖКГ, щоб прибудинкові території були прибрані, а ось такі зелені зони були чистими та квітучими», – зауважила Ганна Свириденко.

Учасники зазначали, що задоволені рівнем організації заходу: активісти отримали необхідний робочий інвентар, заготовлені мішки для сміття, яке оперативно було вивезене після толоки. Оболончани подякували за можливість попрацювати та поспілкуватися з сусідами на свіжому повітрі під час громадській акції. Перш за все, це цілком реальна можливість зробити спільний внесок в розвиток мікрорайону.

Цей захід став можливістю для багатьох продемонструвати неабиякі здібності власної творчості: під час прибирання стихійно співали українські пісні, читали вірші, дехто прийшов з власними музикальними інструментами та розважав грою присутніх.

Також самі учасники організували власний конкурс на те, хто більше збере сміття.

Під час толоки пройшло спілкування оболончан з активістами громадського руху, відбувся жвавий обмін думками. Мешканці подякували за ініціативи Ганні Свириденко, адже багато з них знають її як людину, яка активно співпрацює з громадою, у приймальні руху надається безкоштовна кваліфікована юридична допомога, близько двох місяців тому була розпочата кампанія з допомоги оформлення субсидій.

Багато нарікань у людей викликає бездіяльність місцевих ЖЕКів, чиновників, турбують їх проблеми екології.

Ганна Свириденко зауважила, що у сьогоднішніх умовах люди хочуть, щоб їх вимоги були почуті, захищені інтереси.

«Щоб був діалог між оболончанами та владою, а не за нас вирішували, як нам жити та що нам з вами робити. Я впевнена, що майбутнє – за активними та ініціативними громадами, які мають право вирішального голосу, які контролюють чиновників та депутатів. Сьогодні ми з вами згуртувалися навколо вирішення проблеми розвитку зелених зон. Завтра ми зможемо активно впливати на утворення тарифів, розподілу бюджетних коштів на ремонти будинків, виконання робіт з благоустрою та багато іншого», – підкреслила громадський діяч.

За її словами, там, де інтереси громади співпадають разом з ініціативним рухом, гарантовано відбудуться позитивні зміни. Вона говорить, що спільна праця рук місцевих мешканців здатна зробити багато і громадськість здатна навести лад на Оболоні.

Також волонтери руху в цей день організували збір благодійної допомоги для поранених українських бійців, які знаходяться на лікуванні. Мешканці принесли їжу, медикаменти, одяг, продукти харчування, ліки – все це буде передано у Ірпінський військовий госпіталь саме від громади Оболоні.

«Окрему вдячність хочу висловити за те, що відгукнулися на наш заклик допомогти тим, хто сьогодні ціною власного здоров’я та життя захищає Україну. Сьогодні оболончани зробили свій особистий внесок у мирне майбутнє. Я закликаю кожного за можливістю продовжувати допомогу бійцям української армії. Дуже важливо не знижувати темпи та обсяги підтримки волонтерського руху. Саме завдяки простим українцям наша армія стала дійсно народною», – підкреслила Ганна Свириденко.

Підводячи підсумки, вона зазначила, що і надалі буде продовжена практика тісної координації та співпраці з громадою району, проведення подібних масових акцій.

«Це наша з вами Батьківщина, наш Київ, наша рідна Оболонь. Нам з вами тут жити, і ми вже ніколи не примиримося зі старими правилами, з колишнім станом справ. Ми змінилися, стали справжніми громадянами і відчуваємо відповідальність за свою долю, за подальше майбутнє наших родин. Підтримка народних ініціатив, громадського руху – один з пріоритетних напрямків роботи руху «Правозахист Оболоні», – резюмувала Ганна Свириденко.

Завершилася толока частуванням та пригощанням смачним кулешем та чаєм з солодощами, які підготували для учасників активісти руху. Задоволені оболончани зазначили, що подібні акції в районі сприяють розвитку дружніх сусідських відносин, направлені на розвиток благоустрою та побажали організувати подібні заходи якомога більше.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.