Ганна Свириденко: «Вірю в вашу підтримку, вірю в рідну Оболонь!»

Інтерв’ю з кандидатом в депутати до Київської міської ради по 34 мажоритарному одномандатному округу на дострокових виборах 25 травня 2014 року Ганною Свириденко.

Ганно Вікторівно, Ви – кандидат від громади Оболоні до Київради. Коли розпочали свою діяльність?

– Ще з 2011 року як правозахисник та громадський діяч розпочала активну роботу по допомозі мешканцям моєї рідної Оболоні. Я зрозуміла, що робота по захисту законних інтересів та прав оболончан повинна бути системною, всеохоплюючою. Саме тому був народжений громадський рух «Правозахист Оболоні».

Завданням цієї команди небайдужих мешканців району було допомогти простим людям у боротьбі зі свавіллям чиновників та надати кваліфіковану юридичну підтримку у вирішенні наболілих питань.

Було відкрито громадську приймальню, яка працює безкоштовно, куди кожна людина може звернутися, щоб отримати відповіді на свої питання. З моменту її відкриття вже більше двом з половиною тисячам оболончанам надано правову допомогу.

У цьому році мною було ініційовано проведення особистих зустрічей з мешканцями Оболоні прямо у дворах. Нам важливий досвід людей, ми хочемо отримати живу реакцію, налагодити діалог, почути їх думки, пропозиції, ідеї з перших вуст. У своїй діяльності ми спираємося на підтримку оболончан. Вважаю, що лише спільно з ними ми можемо знайти шляхи рішення наболілих питань.

З практичного досвіду можу сказати, що така практика безпосередньої взаємодії приносить суттєві результати. Це найбільш ефективна приклад спільної дії громадськості та місцевих мешканців. Вона обов’язково буде продовжена.

– Розкажіть про свою виборчу програму для оболончан.

– Моя програма як кандидата – це комплекс основної проблематики мешканців 1,2 та 3-го мікрорайонів Оболоні. Це результат більш ніж трирічної діяльності нашої команди «Правозахист Оболоні».

Ми уважно відслідковували та опрацьовували нагальні проблеми. Нашим завданням було впорядкувати та систематизувати накази, зауваження та побажання оболончан. На цей час до нас надійшло вже більше чотирьох тисяч пропозицій. Багато з них були озвучені мені під час моїх зустрічей з людьми у подвір’ях будинків.

Було виділено три ключових напрямки проблематики району, кожен з яких має декілька головних питань.

Тепер детальніше по моїй програмі. Перший блок:  «Оболонь – район комфортного життя». До нього входить завдання підвищення рівня якості послуг ЖКГ, збереження та розвиток зелених зон та об’єктів сімейного відпочинку, боротьба з незаконним будівництвом.

– Що саме планується зробити у цьому питанні для мешканців району?

– Відповідаю по пунктах. Перше – цільові бюджетні програми на капітальні ремонти будинків, заміну зношених ліфтів, труб, електромереж.

Наприклад, до мене неодноразово зі скаргами на незадовільне освітлення зверталися мешканці багатьох будинків 1,2 та 3-го мікрорайонів Оболоні. Це була комплексна проблема району.

Саме тому мною була ініційована цільова програма з освітлення жилого фонду району. Зараз вона продовжується. Всього буде замінено близько 10 точок освітлення.

І це реальний приклад того, як ми зможемо найближчим часом ремонтувати зношені ліфти, трубопроводи, застарілі електромережі.

У майбутньому запланована реалізація таких локальних програм з модернізації систем комунальної інфраструктури. Кожен мешканець Оболоні буде чітко знати: як і коли буде робитися ремонт у його будинку.

Друге. Встановлення засобів обліку теплової енергії та води. Для чого це необхідно? Перш за все для того, щоб мешканці будинків сплачували лише за те, що було спожито в дійсності, а на них не покладалися незрозумілі витрати питної та гарячої води, теплоенергії тощо.

Третє. Прозорість тарифів та контроль за якістю послуг ЖКГ. Кожного місяця я особисто, як і тисячі оболончан, сплачую декілька платіжок від різних служб. Ви можете мені сказати – куди йдуть ці кошти? На що вони спрямовуються? Чи дійсно вони йдуть на розвиток району?

Ми хочемо, щоб за свої кошти мешканці Оболоні отримували якісні послуги від ЖКГ. Щоб у разі виникнення аварії реакція відповідних служб була оперативною, а поломка ремонтувалася капітально, а не тимчасово.

Зараз ми впроваджуємо новий проект «Паспорт будинку». Його мета – фіксація проблемних точок кожного з будинків району, збір інформації щодо поточного стану інженерних систем у самому приміщенні та подальше планування виконання необхідних робіт. Мешканці будуть контролювати якість ремонту, який проводить ЖЕК. Хто, як не самі жителі зацікавлені у підвищенні рівня послуг?

Четверте. Збереження та розвиток зелених зон, об’єктів сімейного відпочинку. Чисті пляжі для Оболоні.

Вже багато оболончан знає, скільки нами зроблено для того, щоб Оболонь була квітучою. Останній захід ми проводили 1 травня на Йорданському та Вербному озерах. Взяло участь більше п’ятисот небайдужих жителів, які йшли цілими сім’ями. Вивезено більше 1 тони сміття, прибрано на пляжах, пофарбовані лавочки. На Йорданське озеро завезено приблизно 200 тон нового чистого піску.

Також з 2011 року ми проводили безліч різноманітних суботників, брали участь у ліквідації снігового колапсу у 2013 році,  садили біля будинків дерева, на прохання мешканців завозили чорнозем та багато іншого.

У моєму розумінні Оболонь повинна зберегтися та розвиватися як зелений куточок Києва. Йорданське та Вербне озера – перлини нашого району. Зберегти та примножити ці рекреаційні зони – одне з пріоритетних напрямків нашої роботи.

П’яте. Боротьба з незаконним будівництвом. Нашими зусиллями зупинено незаконне будівництво автосалону на ділянці біля озера Йорданське. Я тричі проводила громадські слухання з цього приводу та отримала повну підтримку мешканців. Крім цього, мною було ініційовано збір підписів оболончан для звернення до місцевих органів влади з вимогою припинити незаконне будівництво. Додатково ми запропонували забезпечити благоустрій саме цієї ділянки.

Вважаю, що громада сама повинна вирішити, що їй потрібно – новий дитячий майданчик, зелений сквер або автосалон. Думка громади повинна бути врахована!

– Дякую за ґрунтовну відповідь. Що включає в себе другий блок?

– Другий блок  програми називається «Юридичний захист законних прав та інтересів мешканців Оболоні». Він передбачає, що кожен оболончанин може розраховувати на кваліфіковану та безкоштовну юридичну підтримку з нашого боку: будь-то питання в сфері трудового, цивільного  або сімейного права.

Оперативно реагуємо і на свавілля чиновників. Оболончани повинні знати, що не залишаться один на один зі своїми проблемами – їм гарантовано буде надано підтримку! 

Відкритість та доступність інформації про роботу влади. Вважаю, що інформація про рішення влади та депутатів, їх роботу повинна бути у вільному доступі. Кожен, хто хоче ознайомитися з роботою органів влади та місцевого самоврядування, повинен мати можливість зробити це швидко та без бюрократичних перепон.

Жорсткий контроль за роботою чиновників, адміністрації та депутатів. Оболончани повинні знати, над чим саме працюють їх представники у Київраді, райдержадміністрації. Це стосується і різних комунальних установ, бюджетних організацій та служб.

Активна участь та важлива роль громади Оболоні у вирішенні ключових проблем району.

Немає життя району без активної участі у ньому жителів. Практика свідчить, що спільними зусиллями ми можемо вирішити будь-яке питання!  Я вдячна всім небайдужим оболончанам, які знаходять час виходити на наші акції, залучатися до заходів з благоустрою рідного району. Мені подобається, що коло наших активістів дедалі стає все більше.

Ми недаремно обрали такий девіз – «Наші долоні для Оболоні», адже тисячі працьовитих рук здатні зробити наші будинки комфортними та затишними. Коли люди розуміють, що шляхи вирішення їх проблем існують та бачать кроки щодо їх вирішення, вони зацікавлені у активній участі.

Я спеціально ініціювала зустрічі з мешканцями. Це краща практика встановлення живого діалогу, обміну думками та досвідом, і в подальшому такі зустрічі ми будемо проводити постійно. Моє завдання – згуртувати людей та надати якісну, оперативну та ефективну допомогу у спільному вирішенні актуальних проблем району.

Регулярний звіт про депутатську діяльність перед громадою. Мешканці Оболоні знають, що я завжди відкрита до зауважень, питань, пропозицій та ідей. Мені особисто подобається відкрита форма спілкування з оболончанами прямо на вулиці, це прийнятий формат у Європі – віч-на-віч. Це кращий спосіб тримати руку на пульсі життя району, адже так швидше знаходиш спільну мову з сусідами.

Я гарантую, що в якості депутата Київради збережу лише такий формат зустрічей: відкрито, у будинках подвір’їв, де кожен напряму має змогу задати питання та отримати на нього відповідь. 

– І третій пункт Вашої виборчої програми – «Підтримка підростаючого покоління Оболоні». Що передбачено зробити?

– Збереження існуючих та створення мережі нових гральних та спортивних майданчиків. Дитяче дозвілля – одне із складових нашої програми. Адже активний розвиток дитини проходить і на облаштованому подвір’ї, в якому малеча грається разом з іншими дітлахами на спеціальних дитячих майданчиках. Це також можливість для матерів провести свій час з дитиною на свіжому повітрі.

Існування грального або спортивного майданчика біля будинку – це завжди показник рівня комфорту прибудинкової території. Чим більше буде розвинута інфраструктура дитячого дозвілля – тим більше задоволення батькам та малечам.

Сюди входить і організація дозвілля для маленьких оболончан. Згадайте, як свого часу існувала чітко побудована система: гуртки, дворові концерти, спортивні змагання під відкритим небом. Вважаю, що така практика повинна бути відновлена.

Нещодавно за моєї ініціативи був проведений конкурс дитячого малюнку. Надійшло більше 500 малюнків, які дітлахи створили власноруч. Після цього ми провели дитяче свято «Долоньки-оболоньки», яке відвідало більше однієї тисячі чоловік.

На цьому тижні 17 травня ми проводимо ще одне свято для наших маленьких друзів, куди запрошуємо батьків та діток. Будуть різноманітні конкурси, ігри та обов’язково подарунки.

Дарувати дітям радість, приділяти їм увагу та підтримку – це наш спільний обов’язок!

Забезпечення захисту та безпеки.

Це питання, яке повинно бути на жорсткому контролі, адже мова йде про  безпеку підростаючого покоління. Повинен бути реалізований цілий комплекс заходів: обладнання попереджувальними знаками, світлофорами, особливою розміткою біля дитячих закладів. Постійні лекції про небезпеку на дорогах, як поводитися з незнайомими людьми, як діяти у разі виникнення пожежі, що зробити, щоб уникнути травм.

Окреме питання – додаткові заходи по обладнанню територій та шляхів, по якій дитина кожного дня ходить з школи додому. У минулому місяці активістами команди «Правозахист Оболоні» було виконано декілька заходів щодо цього питання: були встановлені загородження на пішохідних доріжках, які заважають руху автомобілів.

Батьки повинні бути впевнені, що їх дитина максимально захищена по дорозі з дому до школи.

Бюджетна підтримка розвитку для дітей та молоді, закладів освіти та дитячих садків. 

Підтримка дитячих закладів повинна бути обов’язково гарантована. Діти мають ходити в школи, садки, а їх батьки мають знати,  що влада забезпечила у повному обсязі функціонування цих установ.

 Ми зобов’язані забезпечити стабільну роботу гуртків, творчих центрів. Маленькі оболончани повинні займатися, навчатися, мати змогу розвиватися творчо, брату участь у конкурсах та ставати переможцями.

– Останнє питання. З чим хотіли би звернутися мешканців Оболоні?

– Шановні сусіди, вже 25 травня пройдуть вибори депутатів Київської міської ради. Звертаюся до кожного мешканця Оболоні: будь ласка, обов’язково візьміть участь, йдіть та голосуйте відповідально.

На жаль, вчорашні депутати Київради забули про людей, ігнорують їх проблеми, вони голосували за відверто непрозорі рішення, продавали історичні пам’ятки столиці. Внаслідок цього Оболонь безславно втратила декілька років та перспективу перетворення на розвинутий район комфортного та затишного життя. Ці політики знову хочуть потрапити до влади. Цього в жодному разі не повинно повторитися!

Крім цього, мешканці Оболоні бачать, як в депутати намагаються потрапити бізнесмени, які нічого не зробили для району, втім обіцяють багато. Вони фотографуються та рекламують себе поруч з відомими політиками, але нічого з себе насправді не уявляють.

Хочу запитати лише одне: що зробили вони для вас і де вони були ці роки?

Я прошу відповідально зробити свій вибір: дивіться уважно, хто дійсно був поруч з вами та зробив свій вагомий внесок в розвиток району.

Вірю в вашу підтримку, вірю в рідну Оболонь!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.