НОВЕ ДОБРЕ СВЯТО: ОБОЛОНЦІ ВІДЗНАЧИЛИ МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ СУСІДІВ

Поки Київ лише закінчував готуватися до свого Дня народження, на Оболоні вже святкували… День сусідів. Наразі це свято ще незвичне та нове, але, сподіваємось, невдовзі воно стане масовим та традиційним для мешканців нашого району.

Париж диктує моду

Виникненню Дня сусідів ми маємо завдячувати парижанину Антанасе Перифану. Він з допомогою спонсорів влаштував цілу масштабну подію для мешканців свого міського округу. Окрім створення можливості просто познайомитися, поспілкуватися та налагодити стосунки зі своїми сусідами, ним одночасно була вирішена й низка інших проблеми. Так кілька безробітних знайшли собі роботу, були організовані невеликі домашні дитячі садки, зібрана матеріальна допомога для нужденних і зроблено ще багато добрих справ.

Вперше таке корисне та людяне свято пройшло в 1999 році в Парижі, у ньому взяли участь 800 будинків та понад 10.000 жителів, і з того часу цей день відзначається щороку. З 2000 року День сусідів став офіційним міжнародним святом.

Хочеш змін – збирай сусідів

Якщо в Європі організацією свята займається Європейська Федерація локальної солідарності (є й така), то у нас справу у свої руки беруть звичайні небайдужі люди, створюючи його для своїх близьких, даруючи їм тепло і доброту. Так і на Оболоні. Бо ідея укорінити цю європейську традицію на нашій землі належить Катерині Турецькій, мешканці будинку 13а на проспекті Героїв Сталінграду. Її ініціативність та активність вже не раз об’єднувала сусідів задля вирішення поточних проблем свого під’їзду та будинку, а цього разу вона зібрала їх на галявині біля святкового столу.

«У мене виникла ідея зібрати всіх сусідів разом півроку тому, коли я вийшла із свого ліфту і побачили біля сміттєпроводу 7 пакетів зі сміттям. Я одразу ж подумала, що так жити не можна. Тоді я взяла ручку та папір і пішла по всьому «парадному» для того, щоб познайомитися з сусідами та домовитися щодо ремонту в під’їзді. З цього все і почалося, і тепер ми вчимося один з одним вітатися й посміхатися та цікавитися, як справи і просто спілкуватися. Адже від цього залежить не тільки ремонт у «парадному», а все наше життя. Тому в День сусідів, я впевнена, почнеться позитивних рух та зміни по всій країні», – розповіла Катерина.

«На нашому святі зібралися не тільки сусіди із нашого та навколишніх будинків, до нас приєдналися наші друзі та однодумці із різних куточків Києва. З інших мікрорайонів Оболоні, а також з Шевченківського, Святошинського  та Дарницького районів», – каже організатор.

То ж про те, як оболонці вміють разом і працювати, і відпочивати, тепер будуть знати в усьому місті.

Гості були у захваті

Святково прибрана прибудинкова територія, веселі ігри малечі, частування домашніми рулетами та кексами, цікава бесіда за стаканом узвару – все це створювало невимушену, теплу та домашню атмосферу, якою насолоджувалися усі присутні.

«Ми з малечею гуляли на дитячому майданчику, і нас запросили на День сусідів. Нам стало цікаво, і ми вирішили піти і подивитися. Адже у  нашому дворі ніколи не проводили таких заходів. Ми за те, щоб такі свята проходили частіше. Адже люди стають більш уважними один до одного. Бо у наш час через тяжкі події в країні всі стали злими. А такі свята дають можливість стати однією родиною. Тому дякуємо всім, хто долучився до організації і прийшов на свято, щоб подарувати гарний настрій та свої посмішки», – кажуть Ганна та Тетяна, мешканки Оболоні.

Ганна Свириденко, депутат Київради зазначила: «Від усієї душі хочу подякувати за запрошення на свято. Це для мене дуже важливо, бо я гадаю, це свого роду визнання з боку громади, що я не лише представник їх інтересів у Київраді, а що ми насправді сусіди та близькі люди. І це є найкращою оцінкою моєї роботи. Дуже приємно, коли такі оболонці, як Катерина Турецька, не бояться брати на себе ініціативу, які пропонують, контролюють та допомагають. Бо чим активніша та відповідальніша громада, тим ефективніше працює депутат, адже він завжди відчуває за собою підтримку своїх сусідів».

Отже, перший млинець не вийшов глевким, тому хочеться подякувати організаторам за їх почин. Нехай він стане прикладом, який будуть наслідувати всі інші будинки. Нумо єднатися, сусіди!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.