Робоча група Київради перевірить укриття у закладах освіти

Постійна комісія Київради з питань власності підтримала ініціативу Ганни Свириденко щодо створення робочої групи, яка перевірятиме укриття. Вона вивчатиме, наскільки готові захисні споруди у дошкільних та загальноосвітніх закладах до очного навчання в умовах війни.

Школа не відкриється, якщо не підготує бомбосховище до 1 вересня. Як мінімум у ньому має бути два виходи, вода, ліки, продукти, опалення, освітлення, туалет. Наприклад, у школах Фінляндії в укриттях є їдальні, туалети, умивальники, ігрові зали. Тут дітям не страшні не тільки обстріли, а навіть ядерні чи хімічні атаки. Те ж саме у Швейцарії. Ще з 60-х років тут будувалася мережа укриттів на випадок ядерних загроз. Кожен житловий будинок має підвал з вентиляцією, сталевими дверима і всім необхідним. У Німеччині зараз зростає попит на броньовані гаражі зі сталі, з окремою системою вентиляції.

До цих стандартів нам ще далеко, але безпечні та комфортні умови треба створити навіть у підвалах. Раніше Ганна Свириденко відвідувала укриття у 232-ій школі на Оболоні.

Cховище відповідає усім вимогам, хоча така ситуація не в усіх навчальних закладах. За нормативами в укритті обов’язково мають бути штучне освітлення, вода, вогнегасники, системи вентиляції, захист від підтоплення та опалення.

У теплу пору року не менш важливо контролювати рівень температури в укритті. Влітку, навесні і восени температура має бути не вище, ніж 25-30°, а взимку 10-15°.

Зараз у столиці працює 422 школи. Якщо є побажання, у які заклади треба навідатись у першу чергу, повідомляйте у приймальню (+380 93 076 3316).

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.