Водний колапс на Оболоні. Вода брудна і в кранах, і в бюветах. Який вихід з ситуації?

Мешканці Оболоні опинилися у безвихідній ситуації: за висновками фахівців у нашому районі вода з-під крану і з бюветів малопридатна для вживання. За своїми показниками вона більше схожа на технічну. Застарілі труби зводять нанівець будь-які методи очистки. «Правозахист Оболоні» своїми силами намагається виправити проблему. 

Ситуація з питною водою на Оболоні,  і не тільки, вкрай напружена. Нещодавно фахівці Інституту колоїдної хімії та хімії води провели дослідження рідини, яка тече з наших кранів. В Інституті зазначили, що «вода відноситься до дуже небезпечної категорії, непридатної для пиття». Тобто це технічна вода. Таку воду не можна пити без попереднього очищення, але нею можна прати та поливати квіти.
Крім іншого, вода зі столичних кранів здатна викликати рак, що підтвердив аналіз на цитотоксичність. Так, при допустимій нормі 10%, вода з-під крану, очищена хлоркою, показала перевищення норми до 32,4%. Проблема з’явилася не сьогодні, це результат багатьох років експлуатації старих систем водовідведення. Труби в наших будинках служать вже не один десяток років. За цей час в них утворився наліт бруду, який навіть найчистішу воду зробить непридатною для вживання. 
Не краща ситуація і в деяких бюветах. Наприклад, бювет на вул. Лайоша Гавро, 10. Тут за висновками того ж Інституту колоїдної хімії та хімії води вміст заліза перевищує норму більше ніж втричі, що дуже погано впливає на здоров’я людей. 
Відсутня альтернатива 
Як не крути, але бювети залишаються для оболонців чи не єдиним альтернативним джерелом безкоштовної питної води. Люди набирають воду щодня і без остраху вживають її. Хоча, знаючи про небезпеку, районні чиновники мусили б вжити всіх заходів, щоб невідкладно очистити воду. 
Нажаль, цього не відбувається. Вони, самі того не розуміючи, ставлять людей в безвихідну ситуацію, коли ті змушені брати воду з забруднених бюветів. Наприклад, останнє відключення води на Оболоні з 6 серпня, коли в будинках була вимкнена будь-яка вода. А людей про це повідомили несвоєчасно. Тому ніхто не встиг зробити вдома запаси.   
Питну воду порекомендували набирати з бюветів, а також обіцяли підвозити в спеціальних цистернах. Та ці машини майже ніхто не бачив. Тому до артезіанських свердловин вишикувалися довжелезні черги.  
«Хто так робить? Нас не попередили, просто взяли і вимкнули воду. Я за день разів сім ходила до бювету. Кожного разу в черзі стояла по 30-40 хвилин на неймовірній спеці, – жалілася нам Ніна Макарівна, пенсіонерка з вул. Лайоша Гавро. – Я знаю, що тут вода небезпечна, волонтери з «Правозахисту Оболоні» попереджали, але що мені робити, на бутильовану грошей немає, а з озера набирати страшно, там лептоспіроз». 
В черзі за водою цілий день мучилися пенсіонери, мами з маленькими дітьми, інваліди. Декому ставало погано. Жах! Як відгукувалися люди про ситуацію та владу, яка це допустила, краще промовчати. 
Який вихід з ситуації 
Проблема дуже серйозна, від якості води залежить здоров’я кожного з нас. Тому нехтувати цим не варто. Нажаль, неможливо швидко замінити всі труби в будинках і впровадити новітні технології очистки, щоб з кранів в усіх киян текла якісна вода. Починати, мабуть, потрібно з маленького – замінити оснащення бюветів.  
«Чарівної палички в нас немає, але є бажання та можливість забезпечити оболонців чистою водою хоч би з бюветів. Саме для цього ми започаткували соціальну ініціативу «Чиста та безпечна вода для Оболоні», – розповідає Ганна Свириденко, лідер Громадського руху «Правозахист Оболоні». – Ми готові придбати та встановити на бювет по вул. Лайоша Гавро, 10 новітнє обладнання. Я маю на увазі фільтри-обеззалізувачі та ультрафіолетову лампу. З цією пропозицією ми вже звернулися до «Київводфонду» та «Київводоканалу». Сподіваюся, що вони підуть нам назустріч і допоможуть зробити воду для оболонців чистою та безпечною». 
Нове обладнання дозволяє очистити артезіанську воду від надлишку заліза та марганцю, а також від інших забруднюючих речовин. Після його установки, оболонці точно будуть мати у своєму користуванні джерело безкоштовної та чистої води. 
Що ж стосується нещодавнього відключення води, то керівник громадської приймальні «Правозахисту Оболоні», юрист Марина Кочур пояснила, що оболонці мають право на перерахування оплати за водопостачання: «Законодавством допускаються перерви у цілодобовому постачанні холодної води, які не повинні перевищувати 6 годин на добу більше, ніж два рази на місяць. У випадку, якщо наявне перевищення, споживач має право вимагати проведення перерахунку суми до сплати за спожиту послугу». 

ДУМКА ЛЮДЕЙ Яку воду ви вживаєте? Яким способом робите її чистою та придатною для пиття? Неля Олексіївна, вул. Мате Залки, 8-в – Я з бювету воду беру дуже рідко, тільки коли не вистачає. А так користуюся водою з-під крану. Але в мене особливий метод очистки. Я цю воду заморожую, а вже потім, коли вона тане, використовую. Чула, що Ганна Свириденко збирається ставити фільтри на нашому бюветі, це дуже гарна справа. Так тримати.  Федір Федорович, вул. Приозерна, 6-а – Раніше брав воду з бювету, про який ви пишете. Тут вода негодна зовсім. Коли кип’ятиш її, то відчувається іржа. З крану воду для приготування їжі взагалі не вживаю. Раніше, коли фільтри дешевші були, то очищував, а зараз дуже дорого купувати. По воду їжджу до бювету в інший мікрорайон. Але перед вживанням обов’язково її кип’ячу. Петро Миколайович, вул. Приозерна, 10-а – Я використовую воду з-під крану. Але, перед тим як нею користуватися, обов’язково проганяю її через фільтр. З бювету воду не п’ю, там вода погана, після неї банки зелені стають.  ¬Тамара Іллівна, вул. Мате Залки, 10-а– Загалом мене влаштовує якість комунальних послуг і якість води. Моя родина ціле літо була на дачі, там вода хороша. А взагалі, для пиття та приготування їжі ми воду очищуємо. З бювету воду не набираю.  Юрій Дмитрович, вул. Мате Залки, 8-б – Вода з-під крану дуже поганої якості, ми її взагалі не вживаємо. Для приготування їжі чи пиття воду купуємо або набираємо з бювету. Але артезіанська також не дуже високої якості, доводиться додатково очищувати за допомогою фільтру. Воду неодмінно потрібно робити кращою. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.