ПОКРОВСЬКА ТОЛОКА ВІДБУЛАСЬ

Минулої суботи 1270 оболонців вийшли на Толоку, щоб оновити свої двори. Лише за кілька годин роботи вони зробили те, що комунальники не можуть зробити роками: зібрали листя та сміття, пофарбували паркани, лавки, двері в під’їздах, висадили дерева та багато іншого. Тим часом експертна комісія визначила переможців серед учасників Толоки. І хоча люди працювали не для галочки, а для себе, за гарну роботу вони ще й вибороли призи.

Коли Громадський рух «Праозахист Оболоні» тільки розпочинав роботу над організацією спільної ініціативи всіх мешканців району по проведенню Толоки, скептики казали: «Ідея провальна, оболонці нічого не повинні робити, це обов’язок комунальників». Тепер, після завершення заходу, можна сказати, що вони помилялися.

Комунальники та міська влада повинні робити багато всього, але чомусь не роблять. Людям це набридло. І вони взяли ініціативу в свої руки, адже Оболонь – це наш спільний дім, і ми повинні наводити в ньому лад. А як що чекати, що це зробить хтось інший, толку не буде. Можливо перед виборами якийсь кандидат прижене найманих працівників і ті проведуть елементарні роботи. Але чи будуть вони якісними? Навряд чи.

ПРИЗЕРИ РАДІЮТЬ ВИГРАШУ

Успішність Покровської Толоки дала ще один аргумент для того, аби зробити цей захід традиційним. Ця чудова ідея сподобалась оболонцям і своєю активністю вони підтвердили, що готові брати участь у Толоці щороку. А можливість стати призером конкурсу на кращу Толоку додає азарту.

У «Правозахисті Оболоні» зазначають, що серед цьогорічних Толок було дуже складно визначити переможців. Але конкурс є конкурс. Перше місце у Толоці вибороли мешканці будинку з вул. Мате Залки, 10в. І в якості призу вони отримали сертифікат на ремонт парадних. До речі, підготовчі роботи до ремонту вже почалися у четвертому під’їзді.

«Ми всі Толокою дуже задоволені: двір прибрали, майданчик дитячий пофарбували. Дуже вдячні «Правозахисту Оболоні», що допомогли нам не лише організуватися, а й матеріали надали. А коли мені сказали, що ми виграли ремонт, я і сусіди дуже здивувалися і зраділи. Я дуже хотіла виграти, але сусіди не вірили, що це можливо. Всі дуже раді», – розповіла Ніна Іванівна, мешканка будинку-переможця.

Друге місце за свою активність та творчий підхід до роботи вибороли мешканці з просп. Героїв Сталінграду, 15. У якості призу учасники Толоки отримали заміну старих вікон у своїх під’їздах на енергозберігаючі вже на цьому тижні.

«Я й досі не вірю в те, що ми перемогли. Всі щасливі. А взагалі Толока нам дуже сподобалась. У нас вже є багато планів по благоустрою території коло нашого будинку», – розповіла мешканка будинку Євгенія.

І третє, але не останнє, місце вибороли учасники Толоки з вул. Лайоша Гавро, 16. За дружню роботу по оновленню свого двору учасники заходу отримали приз для всіх діток не лише свого, а й сусідніх будинків – новий дитячий майданчик. Його вже встановили у дворі будинку.

«Коли мені зателефонували з «Правозахисту Оболоні» та повідомили, що ми виграли дитячий майданчик, я від несподіванки та радості аж підстрибнула. Ми навіть не знали про призи. Старалися для себе. Склали цілий план робіт і по ньому працювали. Я навіть в районний Зеленбуд їздила, щоб нам видали кущі для двору, аж 50 штук висадили. А організатори Толоки надали саджанці і всі інші матеріали, дуже їм вдячні, – розповідає Ірина, учасниця Толоки. – Взагалі ми давно дружимо: вони нам допомогли розібратися з незаконним хостелом у будинку. Ще тоді ми для себе зробили висновок, що це надійні друзі та помічники. До того ж це дуже гарний вид співпраці, коли всі разом проводять роботи. Коли люди займаються наведенням ладу, тоді і цінять цю роботу, бережуть її».

ПРОГРАВШИХ НЕМАЄ

У «Правозахисті Оболоні» наголосили, що не втрималися і деяким активним Толокам запровадили втішні призи. Дуже сподобалася організаторам Толока за адресою вул. Лайоша Гавро, 14а. Тому у цьому будинку будуть встановлені нові вхідні двері з кодовим замком – такий приз.

Не залишилися байдужими у «Правозахисті Оболоні» і до Толоки з вул. Приозерна, 4. Активності мешканців цього будинку варто позаздрити. Саме тому вони вибороли додатковий приз – встановлення нових вікон на приміщенні для консьєржа і заміну вікон у кімнаті для нарад мешканців будинку.

«Я думала, що вийде менше людей на Толоку, але дуже багато мешканців відгукнулися і долучилися до робіт. Люди працювали із задоволенням і навіть погода посприяла в цьому. А після завершення робіт ми всі разом пили чай з бутербродами, – розповіла Надія Григорівна, мешканка будинку. – Чесно скажу, що на приз навіть не сподівалися, нам і так стільки всього безкоштовно дали. Ми всі під дуже великим враженням. Обов’язково будемо брати участь у наступній Толоці. Людям ідея сподобалась, навіть погляди багато хто змінив і тепер готовий працювати для свого будинку».

А загалом для всіх, хто вийшов на Толоку, зробили невеличкий, але дуже важливий приз – шланги для поливу газонів. Тож, можна сміливо казати, що завдяки Толоці виграли всі, адже найбільший приз люди вибороли самі для себе – благоустрій власного двору. А що стосується заохочувальних призів на кшталт ремонту парадного, то вже на наступних

Толоках їх неодмінно виграють інші учасники. Головне – не залишатися осторонь та брати ініціативу у свої руки.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.