Вибори 2015: нові правила передвиборчих перегонів та особливості голосування

Керівник громадської приймальні Руху «Правозахист Оболоні» Марина Кочур пояснила, як діяти оболонцям, щоб не втратити права голосу та які особливості цьогорічних місцевих виборів очікують на нас.

Вже за два тижні – 25 жовтня – в країні пройдуть місцеві вибори. Цього року кияни будуть обирати депутатів міської ради та мера столиці. А обирати є з кого: на крісло очільника Києва претендують майже три десятки кандидатів, а стати депутатами Київради виявили бажання майже 2900 кандидатів. Обрати киянам доведеться лише 120. Тому у круговерті виборчих перегонів можна розгубитися. Особливо складно зробити вибір, коли щохвилини агітатори якогось зовсім невідомого кандидата, який тільки з’явився на окрузі, роздають від свого шефа щедрі обіцянки. Тим часом люди про нього вперше чують, так само як і він чи вона ніколи не чув про мешканців свого округу, та навіть не підозрює, які в них проблеми. Тому найкращим помічником у виборі свого депутата може стати лише зважене рішення виборця. А для цього потрібно відповісти собі на кілька питань:

– Чи чули ви раніше про кандидата?

– Як довго він чи вона працює у вашому окрузі?

– Що кандидат зробив за час своєї роботи для людей?

– Чи часто ви зустрічаєтесь з кандидатом?

– Яка в нього репутація у вашому районі?

Давши собі чесну відповідь на ці питання, ви зможете зробити правильний вибір. Довірити мандат людині, яка насправді буде відстоювати ваші інтереси та захищати ваші права у Київраді. Тоді будуть і ремонти в будинках, і рівні дороги, і адекватні тарифи, і якісні комунальні послуги.

Обережно – «засівальники»  

Перед кожними виборами традиційно з’являються так звані «засівальники». Це представники безвідповідальних кандидатів, які пропонують виборцям гроші або інші вигоди в обмін на голос за свого кандидата. «Правозахист Оболоні» застерігає мешканців району від необдуманих кроків – це порушення закону.

Що ж робити людям у такій ситуації? Вирішувати виключно вам. Багато людей керуються такими мотивами: «треба брати – це все одно наші гроші», «візьму, а потім проголосую за того, кого вважаю гідним кандидатом», «краще візьму гроші у всіх, а то потім вони у нас будуть красти». Мотивація зрозуміла кожному, але варто пам’ятати, яке б виправдання своїм діям ви не вигадали, це все одно буде називатися «підкупом виборців». А відповідно до чинного законодавства, за таке карають не лише того, хто дає гроші, але й того, хто їх бере.

Щоб в першу чергу захистити простих людей від злочинних дій недобросовісних кандидатів, активісти «Правозахисту Оболоні» всю отриману інформацію про можливу скупку голосів виборців будуть повідомляти в МВС. Окрім цього, наш Громадський рух, для розкриття та попередження злочинних схем, відкриває «гарячу» лінію, за телефоном 232-85-98 можна повідомити про злочини, що вчиняються проти виборчих прав громадян.

Марина КОЧУР, керівник громадської приймальні Руху «Правозахист Оболоні», кандидат у депутати Київради від 58 округу:

«Продавши свій голос на виборах, люди самі себе підставляють. По-перше, за такі дії відповідно до Кримінального кодексу передбачена дуже сувора відповідальність. А по-друге, продавши свій голос, не потрібно потім вимагати від депутата відповідальної роботи. Своїми діями ви самі підписуєтеся під аферою по ошукуванню виборців. І кому тоді жалітися, що всі депутати злодії, нічого не роблять для людей. І спитати за діряві труби, високі тарифи, погані комунальні послуги, обшарпаний під’їзд та занедбану прибудинкову територію не буде з кого. Отриманих грошей вистачить максимум на тиждень, а жити без прав у комунальному безладі доведеться до наступних виборів. Тих, хто планує продати свій голос, хочу попередити – не створюйте собі проблем. Пам’ятайте, що коли у кандидата є можливість купувати сотні голосів, то він знайде спосіб ухилитися від відповідальності. А от простій людині це навряд чи вдасться. Тому будьте готові,

отримавши 500 чи більше гривень, найближчі два роки провести за гратами».

ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА ПРОДАЖ ГОЛОСУ

Відповідно до Кримінального кодексу України

– Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання виборцем для себе чи третьої особи неправомірної вигоди: відмова від участі в голосуванні, голосування більше одного разу, голосування за окремого кандидата на виборах або відмова від такого голосування, передання виборчого бюлетеня іншій особі.

Карається штрафом від 100 до 300 неоподаткованих мінімумів (від 1700 до 5100 грн.), або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на той самий строк.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.