Кіна не буде? Забудовники зазіхнули на кінотеатр «Братислава», що належить київській громаді

На Оболоні замість кінотеатру «Братислава», що розташовується на вулиці Мате Залки, може з’явитися чергова висотка. Уже, навіть, є перші начерки майбутнього проекту «реконструкції» кінотеатру. Обурені місцеві мешканці звернулися до депутата Київської міської ради Ганни Свириденко з проханням втрутитись у цю, яка найближчим часом може стати типовою для Києва, проблему. Адже кінотеатр «Братислава» є невід’ємною складовою культурного життя Оболонського району та одним з архітектурних символів прилеглого житлового масиву. Зокрема люди поскаржилися, що бездіяльність попередніх “керівників” міста призвела “Братиславу” до жахливого стану: облуплюються кахлі, руйнуються сходи. Та за словами людей, не заважаючи на це, кінотеатр завжди має стабільного глядача, серед якого пенсіонери та діти, особливо ті, хто зараз не має можливості придбати дорогого квитка на сеанс у суперсучасному кінозалі. А в сквері, що розташований поруч, полюбляють прогулюватися та відпочивати мешканці прилеглих будинків.

Над столичними комунальними кінотеатрами нависла загроза зникнення

Наразі ситуація з міськими кінотеатрами дуже складна. Вони перебувають у підпорядкуванні комунальному підприємству “Київкінофільм”. Деякі стоять зачинені, а деякі ведуть, за думками фахівців, досить дивну господарську діяльність, ніби намагаються наввипередки довести свою збитковість та обтяжливість для міста. Тому не дивно, що в Києві на сьогоднішній день багато комунальних кінотеатрів не працюють та потребують капітального ремонту. Серед них і кінотеатр «Братислава». А тим часом усе більше експертів, активістів та правозахисників починають бити на сполох. На їх думку, наразі в Києві під соусом «реконструкції» кінотеатрів влада замаскувала черговий дерибан комунального майна. «Замість того, щоб на конкурсній основі передати їх у руки інвесторів із обов’язковим збереженням мистецького призначення будівель, пропонують на їх місці збудувати нові висотки! А потім можновладці картинно перед камерами будуть бідкатися, що не вистачає приміщень для дитячих гуртків, секцій, громадських організацій. Тому треба докласти максимальних зусиль, щоб зберегти кінотеатри, як осередки мистецького та суспільного життя київських районів»,- підкреслює депутат Київради Ганна Свириденко.

Цінність муніципальних кінотеатрів

Зазначимо, що у багатьох мікрорайонах кінотеатр — чи не єдине місце, що пропонує місцевій громаді доступне змістовне колективне дозвілля. Окрім кінопоказів, вони можуть стати аналогами громадських центрів: тут можуть проводитися зібрання жителів та громадських активістів, публічні лекції, неформальні освітні школи. Навіть омріяні київськими урбаністами офіси розвитку територій, де активісти будуть працювати над поліпшенням середовища в мікрорайоні, можуть розташовуватись у цих спорудах. Крім того, самі мешканці Оболоні виступають проти будівництва чергового хмарочоса. Вони пропонують використовувати будівлю для потреб місцевої громади та проводити в кінотеатрі, наприклад, виставки-продажі хендмейду та виробів народних майстрів, чи організувати аматорський театр або хор ветеранів! Адже тут мешкає дуже багато пенсіонерів, які бажають жити повноцінним життям і шукають можливості для такої самореалізації. Тому муніципальні кінотеатри мають виняткове соціальне значення для організації культурного та громадського життя у сучасному місті.

Наразі на кінотеатрі «Братислава» висить оголошення про те, що він з 1 грудня 2015 року тимчасово не працюватиме у зв’язку з проведенням капітального ремонту та приведенням обладнання до норм пожежної безпеки. Та оболонцям здається, що капітальним ремонтом там і не пахне. Скоріш це схоже на чергову оборудку з комунальним майном. Коли привабливі об’єкти міської інфраструктури раптово стають непотрібними місту, а потім переходять до рук прудких ділків, яких влада сором’язливо називає «інвесторами». А між тим, навряд чи глядачі були б проти, аби в занедбаних кінотеатрах провели ремонтні роботи та запропонували цікаву культурну програму. Цей кінотеатр завжди був одним із осередків життя громади Оболоні, тому він має бути не лише збережений для мешканців мікрорайону, а й максимально зреалізувати свій потенціал як сучасний творчий, культурний та просвітницький простір у спальному житловому масиві.

«Мене, як депутата Київради та мешканця Оболоні, турбує питання щодо занедбаного стану кінотеатру «Братислава». Муніципальні кінотеатри – це місце дозвілля громади, де можна проводити дошкільне навчання дітей чи взагалі організувати його як мультифункціональний громадський простір. У будь-якому разі, треба спитати думку місцевих мешканців. А сьогодні, під соусом “реконструкції”, влада накинула око на майно киян, а точніше, на земельні ділянки під кінотеатрами. Я вже почала готувати депутатські звернення до відповідних органів, аби розібратися у цій «дивній» ситуації та проінформувати громаду щодо реального стану справ», – зазначає депутат Київради Ганна Свириденко.

Загалом ситуація навколо київських муніципальних кінотеатрів у черговий раз продемонструвала недовіру громади Києва до дій чиновників, що передбачають зазіхання на столичні землі та комунальну нерухомість, але маскують це під сучасний господарський підхід у сфері управління муніципальним майном.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.