Пийте на здоров’я! Тепер тисячі мешканців Оболоні можуть брати з бювету чисту та безпечну воду

Крапля камінь точить, кажуть у народі. Так само наполегливі та активні дії депутата Київради Ганни Свириденко нарешті вирішили давню проблему з якістю води у бюветі за адресою: вул. Лайоша Гавро, 10.

Нагадаємо, що скарги на якість питної води у цій свердловині почали надходити до громадської приймальні, на той час громадського активіста, ще влітку минулого року. Реагуючи на сигнали оболонців, активісти громадського руху «Правозахист Оболоні» організували проведення незалежної експертизи, яка показала, що дійсно, ці скарги не були безпідставні. Адже якість води відхилялася від норми, і вона не була придатна для систематичного та тривалого споживання.

«Наша команда, реагуючи на численні скарги місцевих мешканців, взялася за розв’язання питання якості води у бюветі. У ній, як показали результати аналізів, вміст заліза перевищував допустимі норми та створював небезпеку для здоров’я тих, хто систематично вживав цю воду»,- розповідає Ганна Свириденко.

Відповідно, вирішення цієї гострої проблеми стало одним із пунктів передвиборчої програми лідера руху «Правозахист Оболоні» під час виборів до міської ради. Громада довірила правозахисникові почесний обов’язок представляти їх інтереси у столичному парламенті, і вже з мандатом депутата і відповідними можливостями ця проблема була зрушена з мертвої точки.

Низка санітарно-технічних заходів повернула воду до норми держсанпоказників

На  депутатське звернення  Ганни Свириденко відреагувала директор СВКП «Київводфонду», Світлана Козловська. «Керівництво СВКП «Київводфонд» та ПАТ «АК «Київводоканал» знайшли можливість допомогти оболонцям у цьому питанні, провели низку санітарно-технічних заходів (дезінфекція, промивка) та перевірку і профілактику системи доочистки води бюветного комплексу», – пояснює депутат Київради.

Зазначимо, що за словами інженера  відділу  організації бюветних комплексів «Київводфонду» Святослава Іщука, ця свердловина  знаходиться на балансі Київводоканалу.   І первинні санітарно-профілактичні роботи,  щоб прибрати з води залізо та кольоровість, проводяться саме цією організацією. 

«Спочатку «Київводоканал» прочищає труби, засипає реагенти, а потім ми ставимо бювет на промивку. Зазначимо, що у цій свердловині  стоять механічні фільтри та відстійники, але  в 2016 -2017 році, з метою поліпшення якості води, планується  встановлення спеціальних фільтрів для видалення заліза. Адже воно  дуже шкідливо впливає  на організм людини», – розповідає Святослав Іщук.

Наразі, після виконаних робіт усі показники, що мали відхилення, прийшли  до норми. І вода  в бюветі  відповідає всім необхідним вимогам держсанслужби. Але Ганна Свириденко та «Правозахист Оболоні» не знімають це питання з контролю та будуть слідкувати, щоб мешканці району завжди пили чисту та безпечну для здоров’я воду. 

 Бювет на вагу золота

Доки  вода в бюветі була непридатною для вживання та  проводилися  санітарно-профілактичні роботи,  мешканці району були змушені купувати воду в найближчих кіосках.  Серед них і мешканка Оболоні Зоя Григорівна.

«Вода тут дуже смачна,  п`ю її із задоволенням.  Беру  воду тут постійно,  адже мій будинок навпроти бювету.  Доки він не працював,  змушена  була купувати воду в кіосках, яка ще й часто віддає хлоркою.  А з крану пити воду просто неможливо. У чайнику від неї одразу з’являється  накип.  Тому ми дуже вдячні за те, що ви про нас піклуєтеся», – каже Зоя Григорівна.

За чисту питну воду подякував і  пан Андрій. Йому дуже приємно, що за якістю води слідкує депутат Київради,  Ганна Свириденко.

«Дякую  Вам! Дуже приємно, коли  турбуються про кошти та здоров’я мешканців району», – зазначає пан Андрій. 

Доречі,

Працівники «Київводфонду» зазначають, що перед тим, як набирати  воду,  її треба  добре спустити, для того, щоб   не залишилося залишків  заліза. Також не слід набирати воду в стару тару, бо на її стінках є осад, який дуже негативно вливає на організм.  

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.