КОМАНДА “ПРАВОЗАХИСТУ ОБОЛОНІ» ІНІЦІЮЄ РІШЕННЯ КИЇВРАДИ, ЯКЕ МОЖЕ ПОВЕРНУТИ СКАНДАЛЬНУ ЗЕМЕЛЬНУ ДІЛЯНКУ НА ЙОРДАНСЬКОМУ ОЗЕРІ У ВЛАСНІСТЬ ГРОМАДИ

Вже більше двох років триває судова тяганина щодо розірвання договору про оренду ТОВ «МЕЗОКРЕД ХОЛДИНГ» земельної ділянки на березі озера Йорданське, де на боці оболонської громади виступили правники громадського руху «Правозахист Оболоні». Незважаючи на те, що справа затягується, адже потенційний забудовник не шкодує зусиль та ресурсів аби отримати можливість для реалізації своїх намірів – будівництва автосалону, все ж таки можна визнати вагомі успіхи громадського спротиву. Найголовніше – те, що заплановане будівництво допоки не розпочинається і протистояння не переходить у «гарячу» фазу, як це відбувається, наприклад, на «Героїв Дніпра».

Як показала практика, справа роками може подорожувати судовими інстанціями, коли мешканці прилеглих будинків будуть весь час сидіти на пороховій діжці, адже невідомо які і наскільки радикальні кроки може вчинити забудовник. Тому, команда «Правозахисту Оболоні» разом із активними представниками громади відкриває «другий фронт», цього разу у Київраді. Вона своїм рішенням може розірвати договір оренди землі та повернути оболонцям ділянку, яка згодом може перетворитися на осередок сімейного дозвілля та відпочинку мешканців району. Аби ініціювати цей процес, представником команди «Правозахисту Оболоні» у Київраді, Мариною Кочур був зареєстрований відповідний проект рішення цього органу місцевого самоврядування.

«Я стала ініціатором внесення цього документу на розгляд Київради, адже ця «гаряча точка» знаходиться на території виборчого округу у якому я балотувалась. Тому, у команді «Правозахисту Оболоні» саме я буду опікуватись проходженням цього рішення через горнила Київради», – так Марина Кочур прокоментувала свою роль у цьому процесі.

Як і чому це має спрацювати

Відразу маємо попередити, що на миттєвий результат не варто розраховувати, адже допоки проект стане повноцінним рішенням, він має пройти декілька стадій розгляду.

Спочатку секретар Київради має дати доручення розглянути його на засіданні постійної комісії з питань містобудування, архітектури та землекористування. А далі, після її погодження та візи начальника правового забезпечення діяльності міськради, він буде включений до порядку денного сесії та внесений на розгляд депутатського корпусу Києва. І вже від нього залежатиме, чи позбавиться місто чергового конфлікту між громадою та забудовниками або протистояння буде тривати. «Нажаль, не все у цьому питанні залежить від нас. Так ми особисто не можемо вплинути на деякі бюрократичні рішення та процедури, які можуть затягнути до неможливості будь-який процес. Але я буду тримати це питання на депутатському контролі, аби не дати йому бути відкладеним десь «під сукно», – обнадіює Марина Кочур.

Чи великі шанси прийняття рішення міськрадою на користь громади Оболонського району, ми поцікавились у лідера руху «Правозахист Оболоні», депутата Київради Ганни Свириденко.

«Я особисто дуже сподіваюсь на підтримку наших колег-депутатів у цьому питанні, адже ми маємо декілька вагомих аргументів на його користь. По-перше – це реальний спротив місцевих активістів, які не бажають бачити на місці, що згадується ще у давньоруських літописах, якісь забудови, коли там можна зробити прекрасну зелену зону. І на підтримку цього рішення ними було зібрано декілька сотень підписів місцевих  мешканців. По-друге, у нас є вагомі юридичні підстави. Адже земельна ділянка не використовується за цільовим призначенням дванадцять років. Більше того, відповідно до договору забудовник зобовязаний був завершити будівництво не пізніше 2007 р. Іце є достатньою підставою для розірвання договору оренди Київрадою, як орендодавця, в односторонньому порядку».

Тож, як ми бачимо, для того, аби поставити крапку у цьому питанні потрібно не так багато: політична воля депутатського корпусу діяти відповідно до інтересів громади та слідування посадовців букві закону. Але це Київ, тому боротьба за землю може тривати до останнього.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.