Як мешканці оболонського будинку зменшили свої платіжки на 40%

Позитивним досвідом користування міськими механізмами сприяння ОСББ/ЖБК ділиться голова  правління ЖБК «Печерський – 11» Тамара Подоляко.

  • Ви двічі отримали перемогу у конкурсі проектів енергозбереження у будинках ОСББ/ЖБК. Як вдалося цього добитися  та чому вирішили долучитися?
  • Ідея з’явилася в 2017 році, коли тарифи почали  знову зростати, а наш будинок 1977 року і його треба модернізувати. Ми із сусідами вирішили взяти участь в цьому конкурсі. Програма дозволяла це зробити, так як частина фінансування йде з міського бюджету, а другу  частину мешканці сплачують самостійно.  Для нас це дуже вигідно. Ми зібрали необхідні документи і перемогли у конкурсі. За власні кошти  замінили  старі вікна в місцях загального користування на енергоефективні, а на міські кошти нам встановили індивідуальний тепловий пункт. Завдяки цьому нам вдалося на 40% зменшити свої платіжки.
  • Куди саме Ви зверталися?
  •  Департамент житлової інфраструктури КМДА оголосив конкурс. Ми спочатку обрали підрядників, які зробили нам кошторис. Після цього зібрали необхідний пакет документів та подали  їх на конкурс в Департамент житлової інфраструктури КМДА. Після цього провели загальні збори мешканців, адже будинок може брати участь в конкурсі тільки після проведення загальних зборів. Якщо більшість жителів багатоповерхівки не дадуть свою згоду на участь в цій програмі, то нічого не вийде.
  • Які саме документи потрібні?
  • Протокол загальних зборів про те, що мешканці будинку дають свою згоду приймати участь у цій програмі. По-друге, це кошторисно-проектна документація на обрані види робіт. Наприклад, якщо ви будете міняти вікна та встановлювати індивідуальний тепловий пункт, то треба написати техніко-економічне обґрунтування та зробити по ним проектний кошторис. ІТП нам дуже допомагає зекономити, коли на вулиці значні перепади температури, адже датчик автоматично регулює подачу тепла в будинок. Йде значна економія тепла. Також для дому необхідно зробити енергоаудіт.  Він у нас був, тому ми розуміли, що саме треба покроково зробити в нашому будинку, щоб зменшити суму платіжок.  Наприклад,  в нашому будинку  відбулася заміна вікон, потім було встановлення ІТП, балансувальні клапани, далі заміна дверей загального користування і, наприкінці, провели  модернізацію теплових мереж. Наступний етап буде утеплення будинку. Ми вже виконали перші чотири пункти, лишилося тільки утеплення будівлі.
  • Хто вам виконував енергоаудит та скільки це коштує?
  • Є фірми, що спеціалізуються з енергоаудиту, їх можна знайти в Інтернеті. Спеціалісти приходять із спецтехнікою та проводять обстеження будівлі. Нам пощастило: в одному із гіпермаркетів була акція, і колишній голова правління витягнув щасливий квиток, тому енергоаудіт нам зробили безкоштовно.
  • Скільки  займає часу виконання кожної роботи із енергозбереження будівлі?
  • Чотири пункти (заміна вікон, дверей, встановлення ІТП і  модернізація мереж) ми виконали за два роки. На наступний рік плануємо провести утеплення будинку. Також ми скористувалися послугою «теплий кредит». Завдяки цьому ми економимо, адже місто нам повертає 30% від всієї суми.  Та від 40 до 70%, залежно від кількості субсидіантів, агентство енергоефективності додатково повертає нам кошти. Ми беремо «теплий кредит», коли роботи виконані, то подаємо в банк акти виконаних робіт, після чого КМДА і агентство енергоефективності нам компенсує додатково кошти. Нам це, як мешканцям будинку, ще краще і дешевше.    
  • Куди ви зверталися для отриманням «теплого кредиту»?
  • В минулому році зверталися в банк. Наразі «теплі кредити» видають тільки банки:  «Приват», « Ощад» та «Укргазбанк».
  • Які документи потрібні для отримання кредиту?
  • Протокол загальних зборів жителів будинку, рахунок на виконання робіт, а саме – з ким ви збираєтеся вкладати договір, з яким підрядником, що буде виконувати 30% робіт за угодою.  Також банківські документи. Якщо у вас є рахунок в «Приваті» або в «Ощаді», тоді перелік документів зменшується.
  • Чи може оформити «теплий кредит» будь-який мешканець будинку?
  • Ні. Якщо це кооперативний будинок, то цим має займатися голова правління або уповноважена людина. Для комунальних багатоповерхівок програма 70 на 30 поки що не працює. У них є програма співфінансування, розпорядником коштів якої є керуюча компанія. Вони можуть провести капітальні ремонти та поставити ІТП або замінити вікна. Для цього треба збирати ініціативну групу, обходити всіх мешканців, брати їх згоду і після цього готувати всі необхідні документи.  
  • Скільки можна зекономити завдяки «теплим кредитам»?
  • В минулому році, коли подавали документи на конкурс, сума двох проектів  сягнула 808 тисяч гривень. Із них 230 тисяч були вікна і 560 тисяч ІТП та балансувальні клапані для стояків, які вирівнюють температуру. Наш ЖБК заплатив тільки 74 тисячі із  суми 808 тисяч, все інше –  місто. Це дуже вигідно.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.