Якщо у квартиру залетів сокіл…

Близько місяця соколи залітають у квартири на Героїв Сталінграда та Прирічній. Хтось ставиться до цього з розумінням, хтось переживає, чи птахи не хворі.

На прохання мешканців у приймальні Ганни Свириденко розібрались, як реагувати на появу птахів вдома (спасибі за роз’яснення Національному еколого-натуралістичному центру учнівської молоді). Певні, ця інформація буде корисною іншим оболонцям. Бо новини про соколів  у квартирах з’являються все частіше, особливо в літньо-осінній період, коли птахи активно шукають їжу.  

Отже, птах, що турбує оболонців, це боривітер (із роду соколиних). Це традиційний мешканець Києва. Здебільшого живе у лісах чи в полі, а в містах селиться на горищах будівель. Боривітер – птах хижий, полює по всьому Києву, зокрема, й на Оболоні.

Саме зараз підростають молоді птахи. Те, що ми бачимо, це тренувальні польоти «підлітків». Якщо вони залетіли у квартиру, значить, під час польоту стався збій у їхній координації.

Коли соколи підростуть, полетять подалі від міста по своїх кормових базах. А помилкові польоти припиняться.

Якщо птах опинився у вашій оселі, орнітологи не радять їх годувати, ловити, обмотувати рушниками, щоб винести на вулицю. Треба дати можливість соколу чи яструбу, який теж може залетіти «в гості», вилетіти з приміщення самостійно.   

Щоб знати більше про природу нашого району, у Центрі юннатів на Вишгородській, 19 працюють чудові гуртки. Запис відкриється 15 серпня.

P.S. Фото надіслали у приймальню мешканці вулиці Героїв Сталінграда.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.