«Громада та рух «Правозахист Оболоні» знову перемагають незаконних забудовників»

Вже декілька місяців мешканці району та лідер руху «Правозахист Оболоні» Ганна Свириденко ведуть спільну боротьбу з незаконною забудовою біля Йорданського озера. І ось черговий здобуток.

15 липня 2014 року відбулося засідання Київського Апеляційного Адміністративного суду, який своєю Ухвалою залишив без змін постанову Окружного адміністративного суду м. Києва від 21 травня 2014 року.

Це означає, що знову рішення було винесено на користь громади Оболоні. Адже цією постановою Київську міську раду було зобов’язано розірвати договір оренди земельної ділянки на перетині вулиці Лайоша Гавро та Московського проспекту з ТОВ «МЕЗОКРЕД ХОЛДІНГ» та взагалі вилучити з користування забудовника цю земельну ділянку, яку вже майже було вкрадено у оболончан.

«Початок спільної боротьби»

Ще у січні 2014 року до громадської приймальні правозахисника та лідера руху «Правозахист Оболоні» Ганни Свириденко звернулися мешканці будинків, які знаходяться біля озера Йорданське, з проханням допомогти зупинити велике незаконне будівництво на перетині вулиці Лайоша Гавро та Московського проспекту.

Стурбовані люди поскаржились, що протягом декількох років різноманітні депутати та місцева влада вперто відмежовуються від вирішення цього питання. Як фаховий юрист, Ганна Свириденко оперативно залучилася до захисту законних прав та інтересів оболончан.

Як з’ясувалося, ще в далекому 2004 році Київрада надала забудовнику в оренду земельну ділянку під будівництво гіпермаркету. Але вже через деякий час забудовник самостійно вирішив використовувати земельну ділянку не за цільовим призначенням (побудувати VIP – автосалон), що є грубим порушенням законодавства.

При цьому жодних відкритих громадських слухань з місцевими мешканцями ніхто не проводив та не повідомив про свої дії. Таким чином, це було цинічне та зухвале нехтування думкою громади. А коли забудовник активно розпочав вирубувати дерева та готувати майданчик до будівництва, люди вже забили на сполох.

«Аналіз ситуації та документів продемонстрував, що ми маємо справу з одним із багатьох випадків, як кажуть в народі, земельного дерибану. Зараз у Києві вже нікого не дивує, коли завдяки різноманітним непрозорим схемам власність місцевої громади переходить до рук усіляких ділків. Як і в цьому випадку – адже думку мешканців прилеглих будинків з цього приводу навіть ніхто не питав», – згадує Ганна Свириденко.

Було вирішено звернутися до суду. І завдяки активній юридичній підтримці правозахисника, навесні 2014 року було подано позов до Окружного адміністративного суду м. Києва.

Вже 13 травня відбулося перше судове засідання за позовом мешканця Оболоні до Київради, Департаменту земельних ресурсів виконавчого органу Київради та Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю м. Києва про визнання протиправними та незаконними їх дій та бездіяльності.

На судове засідання з’явився лише представник мешканців. Представники від забудовника та третіх осіб обрали тактику затягування справи – вони до суду не прибули, і заздалегідь не повідомили про свою неявку, хоча були належним чином повідомлені про час та місце розгляду справи.

Враховуючи це, суд пішов на зустріч громаді і засідання пройшло без присутності відповідача.

Наприкінці травня 2014 року була здобута перша перемога. Саме тоді Окружний адміністративний суд м. Києва своєю Ухвалою:

– зупинив дію рішення Київської міської ради про надання земельної ділянки Товариству з обмеженою відповідальністю «МЕЗОКРЕД ХОЛДІНГ»;

– заборонив Київській міській раді приймати будь-які рішення та вчиняти будь-які дії щодо внесення змін до цільового призначення цієї земельної ділянки та продовження правовідносин по договору оренди земельної ділянки, укладеного 23.06.2004 з Товариством з обмеженою відповідальністю «МЕЗОКРЕД ХОЛДІНГ»;

– заборонив Реєстраційній службі Головного управління юстиції у м. Києві здійснювати будь-які реєстраційні дії щодо нерухомого майна Товариства з обмеженою відповідальністю «МЕЗОКРЕД ХОЛДІНГ», збудованого на перетині вулиці Лайоша Гавро та Московського проспекту;

Крім цього, була винесена відповідна Постанова вищезгаданого суду по цій справі, якою:

– визнано протиправною та незаконною бездіяльність Департаменту земельних ресурсів та незаконною дію Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю у місті Києві щодо надання дозволу на початок будівельних робіт на земельній ділянці;

– скасовано Декларацію про початок виконання будівельних робіт та рішення Київської міської ради про надання цієї ділянки забудовнику;

А головне – суд зобов’язав Київську міську раду розірвати договір оренди земельної ділянки та постановив взагалі вилучити її з користування забудовника.

Це була перемога громади Оболоні, яка стала можливою завдяки підтримці правозахисника Ганни Свириденко.

«І знову починається бій…»

«Але, не дивлячись на це, ми знали, що забудовник не відступить від своєї мети. Ми розуміли, що попереду буде боротьба в апеляційній та касаційній інстанціях. Адже в нашій країні, на жаль, великий бізнес ще не навчився поважати законні права та інтереси громадян, вважаючи що все можна «повирішувати», – зауважила лідер руху «Правозахист Оболоні».

Вона не помилилася. Ще з самого початку до Ганни Свириденко від зацікавлених осіб надходили певні пропозиції припинити юридичний супровід боротьби оболончан з незаконним будівництвом. Вони були відкинуті, і тоді забудовник змінив тактику.

З червня 2014 року представники «МЕЗОКРЕД ХОЛДІНГ» розпочали активно «обробляти» окремих мешканців мікрорайону, які виступали проти незаконної забудови. Вони пропонували підтримати початок будівництва автосалону, обіцяючи побудувати дитячий та спортивний майданчик. Тобто мова вже пішла про такий собі підкуп людей.

В той же час слід відзначити, що забудовник категорично відмовився озвучити свої пропозиції на загальних зборах мешканців, мовляв, «це не настільки великий об’єкт, щоб проводити слухання».

Також їм вдалося домовитися з окремими особами, які стали агітувати за будівництво автосалону.

З того часу представник забудовника намагається проводити часті зустрічі з невеликими групами людей, вмовляючи їх погодитися на початок будівельних робіт. Тобто йдіть, мешканці, на угоду, поки забудовник ще щось пропонує, або залишитесь взагалі без нічого.

Але більшість мешканців мікрорайону не мають жодного бажання вести переговори та домовлятися про щось з людьми, які одного разу відверто проігнорували їх інтереси. Оболончани розуміють, якщо зараз погодитися на частку, одного разу вони втратять все.

«Забудовник подає апеляцію і … програє»

Як і очікувалось, забудовник скористався своїм правом на подачу апеляції. І знову команда юристів «Правозахисту Оболоні» на чолі з Ганною Свириденко взялася до відстоювання законних інтересів оболончан.

15 липня цього року відбулося засідання Київського Апеляційного Адміністративного суду, який своєю Ухвалою підтвердив – Апеляційні скарги відповідачів: Департаменту земельних ресурсів виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації), Інспекції Державного архітектурно-будівельного контролю м. Києва та апеляційну скаргу третьої особи – товариства з обмеженою відповідальністю «МЕЗОКРЕД ХОЛДІНГ»   – залишити без задоволення. А постанову Окружного адміністративного суду м. Києва від 21 травня 2014 року залишити без змін.

Так була здобута ще одна важлива спільна перемога «Правозахисту Оболоні» та громади району.

Проте і зараз не можна «почивати на лаврах» та залишатися осторонь від цієї проблеми. Бо саме на це розраховує забудовник, коли розпускає плітки про нібито програні мешканцями суди і вмовляючи погодитися на дрібні подачки. Відтепер тільки від оболончан та їх принципової позиції у цій справі залежить остаточна перемога та встановлення справедливості.

«Ми разом з вами пройшли тривалий шлях боротьби з незаконними діями. З мого боку ви завжди можете розраховувати на підтримку, адже я мешкаю на Оболоні, я – ваш сусід, я завжди з вами», – наголосила правозахисник та громадський діяч Ганна Свириденко.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.