Боротьба за збереження Йорданського озера триває

Суди постійно переносять, на захист забудовника стали дві державні інспекції, але юристи «Правозахисту Оболоні» не здаються. Наступне засідання суду відбудеться вже наприкінці липня, тож озеро й досі належить киянам.

Збереження Йорданського озера та навколишньої рекреаційної зони для всіх мешканців Оболоні та особисто Ганни Свириденко, лідера руху «Правозахист Оболоні», стало справою честі. Здається, на бік забудовника стали вже всі державні органи, але завдяки нашим спільним зусиллям, воно й досі доступне для оболонців та всіх мешканців столиці.

Зараз справа загрузла в болоті судової тяганини. Цей процес занадто довгий, засідання постійно переносять під різними приводами. Швидше за все, забудовник сподівається, що громаді Оболоні врешті набридне ця боротьба, і люди здадуться. Та цього робити ніхто не збирається. Якщо сьогодні опустити руки, то вже через кілька місяців замість улюбленого місця відпочинку тисяч киян ми отримаємо автосалон для обраних грошових «мішків». Що буде з екологією озера від такого сусідства, неважко уявити.

«Наша задача не допустити того, щоб цей оазис відпочинку для оболонців стерли з мапи району. Ми дуже ретельно готуємося до кожного судового засідання. Нещодавно дізналися, що на бік забудовника стали дві інспекції: Держсільгоспінспекція України в місті Києві та Державна архітектурно-будівельна інспекція України. Перша до справи долучила акт перевірки діяльності забудовника, де ніяких порушень не виявлено, а друга – дозвіл на виконання будівельних робіт, в якому замість будівництва гіпермаркету дозволено зводити автосалон. Це чергова перепона, але ми не опускаємо руки, і оболонці нас підтримують. Уже 31 липня повинно відбутися чергове судове засідання. Ми готуємось і неодмінно правда буде на нашому боці», – запевняє Ганна Свириденко.

Нові подробиці в справі спантеличили громаду району. В оболонців у голові не вкладається, чому більше ніж через рік після зміни влади в країні, приходу на керівництво столицею проєвропейських управлінців, людей, які днювали та ночували на Майдані – підзвітні їм держустанови і досі відстоюють інтереси забудовників і не зважають на голос багатотисячної громади? Чому чиновники і суди закривають очі на те, що всі строки будівництва давно пройшли? Чому раптово в справі з’являється Державна архітектурно-будівельна інспекція України, хоча це юрисдикція її столичного відділення? Чому мовчить Київрада, яка все це може припинити одним своїм рішенням?

«Схоже, що чиновники забули, що на своїх посадах тимчасово і є лише найманими працівниками, які підзвітні мешканцям міста. Я б привіз сюди на вихідних весь склад Київради і мера, щоб побачили, скільки тут в окрузі вже є автосалонів та магазинів, а місць для відпочинку людей вкрай мало. Ми проти забудови, і ми не відступимось», – розповів Олександр, один із відпочивальників на Йорданському озері.

Такий настрій підтримують і в «Правозахисті Оболоні». Нагадаємо, що забудувати територію навколо озера спробували наприкінці минулого року. Землю забудовник отримав в оренду в 2005 році і протягом трьох років мав побудувати тут гіпермаркет. Усі строки пройшли. Але зараз вони намагаються побудувати зовсім інший об’єкт – автосалон з офісами та торгівельною інфраструктурою. Хоча законних прав на це не мають. На користь громади вже було виграно два суди. Та забудовник їх оскаржив у Вищому адміністративному суді України. Зараз триває розгляд в Окружному адміністративному суді. Його ми також виграємо, оболонці і далі будуть відпочивати на улюбленому озері.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.