«Правозахист Оболоні» взяв під контроль стан води в бюветах

Зважаючи на численні звернення мешканців району, «Правозахист Оболоні» розпочав перевірку якості води зі свердловин. 7 липня експерти вже взяли проби для аналізу, результати будуть відомі за тиждень.

Вода – це джерело життя. Це продукт, без якого ми не можемо обійтися жодного дня. Тому від якості води залежить здоров’я кожного з нас. Нажаль, говорити про високу якість води, що тече в наших кранах, сьогодні не доводиться. Звісно, вона проходить певні етапи очистки, але поки потрапить до наших квартир по старих системах водовідведення, стає мало придатною для вживання. Експерти взагалі називають її технічною, придатною лише для купання та прання, але ні в якому разі не для вживання.

Для багатьох мешканців Оболоні єдиним джерелом чистої води залишаються бювети. Але й вони почали викликати підозру в людей. «Як тільки почалася спека, у води посилився болотний запах. Вона ніби чиста, але ми хвилюємося за її якість, все ж таки даємоцю воду дитині, – розповіла Лідія Максимівна, мешканка просп. Героїв Сталінграду. «Таблички, яка б засвідчувала якість води, на бюветі,немає. Воду беремо щодня, але ніколине бачили, щоб бювет комунальники ремонтували чи доглядали.Сусіди також переживають. Не знали, до кого звернутися, тому вирішили просити про допомогу Ганну Свириденко. Вона ж допомогла нам відновитицей бювет минулого року»,- зауважила Лідія Максимівна.

Хвилювання людей не даремні. Останніми роками якість води помітно падає. Щороку в різних бюветах у воді виявляють перевищення вмісту заліза, марганцю, хлоридів та збудників кишкових інфекцій. Все це призводить до важких хвороб, негативно впливає на дихальні шляхи, викликає втому, сонливість, алергію, впливає на розвиток хвороб печінки, спонукає збої в роботі ендокринної системи. Викликає отруєння.

Загалом забруднення води трапляється через застарілі труби та фільтри. До речі, експерти зазначають, що на Оболоні, нажаль, не найчистіша вода. На її стан впливає рівнинний рельєф району. Тому бювети тут потребують особливо ретельного обслуговування. Але не отримують його.

«До мене особисто та в приймальню «Правозахисту Оболоні» постійно звертаються мешканці району з проханням з’ясувати, чи можна пити воду з наших бюветів. Мене це питання дужехвилює. Тому, щоб зберегти здоров’я сусідів, громадський рух «Правозахист Оболоні» ініціював перевірку якості води в бюветах,звернувся до фахівців з Інституту колоїдної хімії та хімії води НАН України, – розповіла його лідер, Ганна Свириденко.

Минулого вівторка фахівець Інституту разом з Ганною Свириденко побували на трьох бюветах та взяли зразки води на аналізи. Зараз воду з бюветів за адресами вул. Лайоша Гавро, 10, просп. Героїв Сталінграду, 9-а та 14/16 перевіряють.

Як пояснила експерт, перевірка триватиме тиждень. Вона складається з трьох видів аналізу: хімічний, він дозволяє з’ясувати кількість мікро- та макроелементів у воді, бактеріологічний аналіз на кишкову паличку та аналіз біотестування – це комплексний аналіз, який перевіряє, як всі хімічні елементи в комплексі впливаютьна організм.

«За тиждень ми будемо знати, який реальний стан води. Маючи ці дані, ми або заспокоїмо вас через нашу газету «Правозахист Оболоні», або будемо шукати можливості зробити воду якісною та придатною для вживання. Щоб ми з вами пили чисту воду та наші родини були здоровими, – запевнила Ганна Свириденко. – Чиста вода для мешканців Оболоні – однез найголовніших завдань».

Нагадаємо, що Київ – це одне з небагатьох міст світу, яке має альтернативну систему забезпечення населення чистою водою, саме завдяки бюветам. І щоб зберегти цей статус за бюветними комплексами,їхпотрібно постійно доглядати: ремонтувати труби, міняти фільтри. Якщо цього не робити – тоді бювети виходять із ладу. Так сталося на вул. Лайоша Гавро, 11-г. Вийшов із ладу бюветі на третьому мікрорайоні, та наприкінці квітня минулого року «Правозахисту Оболоні» вдалося відновити його роботу. Отже, ми і надалі будемо захищати право оболонців на чисту воду.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.