Хто насправді працює для Оболоні: реальні справи проти порожніх обіцянок

Під час виборів діючі депутати згадують, що вони повинні працювати на благо людей, які їх обрали. Та результат врешті однаковий – про людей та їхні біди забувають відразу після дня голосування.

Ситуація ганебна, але стандартна для України. І більшість людей уже звикла до уваги політиків лише перед виборами. «Правозахист Оболоні» вирішив розібратися, чому все складається саме так, чому народні обранці не виконують свою пряму функцію, а громадські організації навпаки беруться за будь- яку роботу, щоб покращити життя людей?

Усе виявилося до банального просто: нещодавні соціологічні дослідження, проведені компанією Active Group, показали, що переважна більшість киян навіть гадки не має, хто є депутатом у Київраді від їхнього округу. Вдумайтеся в цифри, таких аж 56%! Звідси й всі проблеми: люди навіть не знають, з кого питати. А це значить, що кожного разу їх уже діючий депутат зможе наново роздавати пусті обіцянки перед виборами.

За прикладами далеко ходити не треба. На Оболоні ситуація не краща. Більшість мешканців району навіть імені депутата не знають. Це означає лише одне – депутату байдуже до свого округу. Він сів у м’яке крісло і «розслабився» аж до наступних виборів.

Але не цього разу. Минув лише рік після останніх міських виборів, і ми цієї осені знову будемо обирати депутатів. Ця новина змусила спітніти не одного обранця. Адже потрібно терміново починати працювати, розказувати людям про свою роботу. Спробувати задурити голову виборцям, щоб не питали, чому за рік «роботи» його статки виросли в кілька разів, чому тротуари заставлені кіосками, чому тарифи виросли вдвічі, чому депутат не реагує на спроби забудувати зелені зони та пляжі. І ще багато інших чому.

А як відповісти? Є стандартна схема: щедро роздавати обіцянки, встановити кілька дитячих майданчиків, користуючись становищем, розказати, що це кандидат ремонтує під’їзди, хоча це роблять планово за гроші бюджету. Словом – задурити людям голову.

А оскільки комунальники також не справляються зі своєю роботою, негативну оцінку їм поставили 47% киян, то люди потрапляють у безвихідну ситуацію. Хай краще раз на кілька років буде подачка від кандидата, ніж взагалі ніякої допомоги. І шкода лише, що передвиборчі перегони тривають усього кілька місяців.

«Ми вже звикли до того, що нікому  не потрібні. Лише рік тому обирали депутатів до Київради, стільки всього обіцяли, і де вони були весь цей час? – бідкається Ганна Ярославна, з вул. Мате Залки. – Цілий рік нікому до нас діла не було, депутата нашого не бачила і не чула. А тільки справа  до виборів дійшла, відразу грошову допомогу почали роздавати».

Сьогодні по Оболоні все частіше почали ходити представники різних політичних сил та пропонувати людям допомогу. Мовляв, ми все для вас зробимо, лише підтримайте нас. Але оболонці, навчені гірким досвідом, уже не хапаються за всі обіцянки. Тим більше, що в них є надійна підтримка.

«За багато років ми вже точно знаємо, кому насправді небайдужа Оболонь, а хто допомагає лише заради своїх інтересів, – розповідає Максим Сергійович з вул. Лайоша Гавро. – От, наприклад, Ганна Свириденко вже скільки років працює на Оболоні. Я особисто неодноразово звертався до Марини Кочур, юриста «Правозахисту Оболоні», вона вже допомогла тисячам оболонців. Завжди підкаже та проконсультує. Зараз люди частіше йдуть до приймальні Свириденко, ніж у ЖЕК, вони й дитячі майданчики роблять, і ремонти в під’їздах, і лампочки повкручували в будинках. Головне, що вони працюють цілий рік, а не від виборів до виборів. Побільше нам таких не депутатів, тоді  й порядок був би, і депутатів не потрібно було б».

До речі, багато оболонців впевнені, що саме Ганна Свириденко і є їхнім депутатом у Київраді, але це не так. Вона не має жодного відношення до міської влади, їй просто небайдужа доля Оболоні та її мешканців. Тому вже чотири роки Громадський рух «Правозахист Оболоні», лідером якого і є Ганна Свириденко, плідно працює заради користі громади району, долаючи чиновницьку байдужість та перепони опонентів.

Багаторічний досвід роботи показує, що робити щось корисне для людей неважко. Хто хоче працювати – той знайде як, а хто переслідує лише власні вигоди, то буде лише роздавати обіцянки. 

ДУМКА ЛЮДЕЙ

Наталя Олександрівна, вул. Маршала Малиновського, 36 

–        ­Дуже добре, коли є людина, яка вміє організувати інших заради спільної справи. Давно ніхто не організовував людей. Дякуємо Ганні Свириденко, що вона не залишається осторонь наших проблем, допомагає їх вирішувати. Ми їй дуже вдячні.

Григорій Миколайович, вул. Лайоша Гавро, 9

–          І Ганна Свириденко, і «Правозахист Оболоні» роблять дуже корисну справу. До них завжди можна звернутися по допомогу, вони  відгукнуться, дадуть   пояснення, підтримають. Мені вже неодноразово допомагали. Зараз юристи підказують, як скласти позовну заяву на банк, який не повертає мені депозит. Ні до чиновників району, ні до депутатів я не звертався. А навіщо? Я знаю, що тут мені допоможуть завжди.

Лідія Андріївна, вул. Маршала Малиновського, 30

–        Ганну Свириденко і «Правозахист Оболоні» я знаю давно. Вона приїздила до нас у будинок, організувала для роботи  людей. Ми всі гуртом зробили дуже гарний дитячий майданчик, замінили пісок у пісочниці. Тепер така краса. Тільки завдяки їй навели порядок. Тому що на комунальників або  когось іншого надії немає.

Алхару Мохсен, вул. Маршала Малиновського, 36

–        Потрібно допомагати один одному наводити разом порядок. Це не лише для нас, а для наших дітей. Я без усіляких розмов готовий долучатися до спільної роботи. Якщо не зробити спільно, то ніхто не зробить. Добре, що є такі люди, яким не байдужа доля району. А от владу потрібно примушувати працювати.

Леся Миколаївна, вул. Приозерна, 12

–          Влада зараз не справляється зі своєю роботою, вона просто не хоче  нічого робити. Тому добре, що Ганна Свириденко робить дуже потрібні справи. Вона допомогла в нашому дворі оновити пісок на дитячому майданчику. Зараз дуже важлива не лише фізична, але й духовна підтримка. Побільше б таких людей, як вона.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.