«Правозахист Оболоні» розгорнув ініціативу по глобальному благоустрою нашого району

Колись один з найкращих столичних районів, Оболонь поступово почала занепадати. Байдужість комунальників та безвідповідальність чиновників поставили хрест на благоустрої наших мікрорайонів. Якби не ініціативність місцевих мешканців та підтримка їх прагнень громадськими організаціями, про квітучий район можна було б забути. «Правозахист Оболоні» продовжує підтримувати ініціативних мешканців району та спільно наводити лад у наших дворах.

Спільну роботу по наведенню благоустрою оболонці разом з активістами Громадського руху почали ще п’ять років тому. За цей час вдалося зробити багато, але ще більше роботи залишилося. Річ в тому, що з кожним роком комунальники все менше уваги звертають на облаштування прибудинкових територій, ремонт та оновлення дитячих майданчиків, приведення до ладу під’їздів наших будинків. Тому проблеми накопичуються, а самотужки мешканці району їх вирішити не можуть.

Разом можна зробити все

Найчастіше потреби людей не надвеликі, всі розуміють, що за один раз навести порядок неможливо. Але якщо це робити поступово, крок за кроком, не ігноруючи навіть дрібниці, то все реально. Для прикладу, дуже часто оболонцям потрібно оновити пісок у пісочниці, привезти грунт для клумби, пофарбувати дитячий майданчик чи встановити лавку. Саме з такими проханнями вони найчастіше звертаються до Ганни Свириденко, лідера Громадського руху «Правозахист Оболоні».

«П’ять років ми пліч-о-пліч з оболонцями наводимо благоустрій. Але в цьому році такі звернення почастішали, особливо їх багато на осінь. Тому ми ширше розгортаємо нашу спільну ініціативу «Долоні на користь Оболоні», – розповідає Ганна Свириденко. – Її суть дуже проста – разом наводимо порядок. Щоб долучитися, нічого особливого не потрібно. Досить самоорганізуватися з сусідами, звернутися у мою громадську приймальню, обрати, що потрібно зробити у дворі і разом з нашими активістами отримати інструменти та матеріали для наведення порядку».

Все дуже просто

В тому, що це насправді просто, за останні кілька тижнів вже впевнилися мешканці семи будинків. Зовсім нещодавно у приймальню звернулися жителі будинку з вул. Мате Залки, 10-а. Мешканці першого під’їзду вирішили, що їм потрібно встановити нову лавку.

Вже через кілька днів до будинку приїхала вантажівка з матеріалами та робітниками. Але не обійшлось і без підступних дій комунальників. Розуміючи, що лавка занедбана саме через їх бездіяльність, за кілька годин до приїзду активістів Громадського руху вони набили на лавку новий брус. Але як завжди халтурно. Брус навіть не відполірували, тому люди позаганяли скалки в ноги.

Приїзду майстрів з якісними матеріалами для лавки люди дуже зраділи. На допомогу вийшли майже всі мешканці парадного. Каркас старої лавки обварили металом, приварили спинку та набили якісний відполірований брус. На прохання мешканців будинку у під’їзді вкрутили нову лампочку, а також на палісаднику поруч з будинком відремонтували огорожу: заварили поламаний парканчик.

«Цю лавку давно потрібно замінити, вона прогнила наскрізь. Мій чоловік її часто ремонтував сам, останній раз набили стару фанеру. Комунальники ремонтувати не хотіли, тому ми звернулися до Ганни Свириденко, вона завжди нам допомагає, – розповіла місцева мешканка Лариса Ігнатівна. – Ось тепер маємо нову та зручну лавочку. Ми дуже вдячні «Правозахисту Оболоні». Вони роблять гарну справу, наводять лад. Молодці».

Побачивши таку активність своїх сусідів, мешканці з інших під’їздів також звернулися до Ганни Свириденко зі своїми проблемами. Біля четвертого під’їзду тротуарні плити за 40 років так перекосилися, що люди щодня об них зашпортувалися. А на вході в будинок плити просіли і навіть після маленького дощику там постійно стояла вода.

«Тут постійно стоїть вода, а як дощ сильний, то й в парадне затікає. Я завжди її вичерпую, щоб люди не мочили ноги. Останні роки вже кілька разів сама замазувала цементним розчином, але все марно, – розповіла Марія Харитонівна, місцева мешканка. – Дізналася, що Ганна Свириденко, підтримує людей та допомагає навести порядок і звернулася до приймальні. Вже через тиждень приїхали майстри і все полагодили. Дуже вдячні за допомогу, що не залишилися байдужими до нашої проблеми».

Загалом за минулий тиждень вдалося встановити ще лавку біля будинку по вул. Лайоша Гавро, 9. А з брусу, який комунальники набили нашвидкуруч на лавку біля 1-го під’їзду на вул. Мате Залки, 10-а, після шліфовки вдалося змайструвати лавку для мешканців 2-го під’їзду. Ось так, спільними зусиллями можна просто навести порядок в нашому районі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.