Спільна ініціатива по благоустрою Оболоні набирає обертів

Останні місяці двори Оболоні дуже часто нагадують метушливі мурашники, де кипить робота по наведенню ладу. Місцеві мешканці разом з активістами «Правозахисту Оболоні» ремонтують лавки, паркани, східці біля під’їздів, встановлюють пандуси для колясок, оновлюють пісок у пісочницях або приводять до ладу старі дитячі майданчики. І все це завдяки спільній ініціативі мешканців району та Ганни Свириденко. З кожним днем таких активних дворових команд стає все більше.

Сьогодні вже важко пригадати, коли останній раз мешканці будинку збиралися всі разом, щоб навести лад у власних дворах. Більшість опитаних нами оболонців кажуть, що таке було років зі 25 назад.

«Давно такого не було, щоб усі разом щось робили у себе в будинку. Я навіть відразу не повірила, що це реально, коли до нас прийшли активісти «Правозахисту Оболоні» та запропонували зробити разом щось корисне для всього будинку, – розповідає пані Галина з вул. Мате Залки, 10-а. – А потім згадала, що бачила таку активну команду біля сусіднього будинку, там накриття нове ставили над дверима. І відразу погодилася на спільну працю. І сусідів своїх вмовила вийти, добре разом попрацювали, я аж помолодшала років на десять. Тепер щодня милуюсь новою лавкою та відремонтованим майданчиком коло під’їзду».

Роботи виконані

Не втратили свій шанс на благоустрій двору і мешканці з вул. Мате Залки, 10-б. Люди виявили ініціативу встановити нове накриття на вході в будинок, відремонтувати сходи та пофарбувати паркан навколо двору. З цим питанням вони звернулися до громадської приймальні Ганни Свириденко, і вже через кілька днів у двір приїхало авто з матеріалами та помічниками.

Щоб виконати роботи, яких люди довгі роки так і не дочекалися від комунальників, знадобилося всього кілька годин. І все завдяки тому, що мешканці будинку спільно стали до праці.

«Хочу порекомендувати всім оболонцям: не гайте часу, звертайтеся до Ганни Свириденко. Ми спробували і врешті отримали все, що потрібно. Накриття в нас тут ніколи не було, а тепер яке гарне причепили, жоден дощ не страшний. А сходи які погані були, можна було ногу підвернути чи зламати, тепер зовсім інша справа. Дуже дякуємо, що допомогли нам», – розповіла Антоніна Максимівна, місцева мешканка.

Навести лад у своєму дворі вирішили і мешканці будинку 2-б з вул. Приозерна. У минулу суботу вони всі разом вийшли ремонтувати вхідну частину у будинок. Поки помічники з «Правозахисту Оболоні» розширювали пандус, щоб мамам було зручно спускатися з візочками, чоловіки з будинку майстерно відремонтували сходи, а їхні жінки пофарбували парканчик, перила та побілили бордюри.

«Ми довгий час просили комунальників, щоб вони відремонтували сходи, але це було марно. Тому вирішили робити своїми силами. Звернулися до «Правозахисту Оболоні» за

підтримкою, вони надали нам необхідні матеріали і навіть помічники приїхали, – розказала Лариса Віталіївна, ініціативна мешканка будинку. – Таке дуже потрібно робити: зараз люди замкнулися у своїх родинах, а будинок – це ж наша спільна власність, тому потрібно разом наводити лад».

Плідна співпраця

Загалом минулий тиждень виявився дуже продуктивним та багатим на ініціативи оболонців по наведенню ладу. Зокрема у будинку № 22 по вул. Лайоша Гавро місцеві мешканці спільно з активістами Громадського руху відремонтували старі лавки, пофарбували паркан та зацементували сходи. Жителі будинку № 24-б з вул. Лайоша Гавро відремонтували лавки, пофарбували паркан та інші деталі будинку.

«Заявок досить багато і це насправді надзвичайно приємно. Це підтверджує, що оболонці дуже активні та ініціативні кияни, що всі вони люблять власний район і готові особисто попрацювати, щоб він став найкращим. Ми залюбки підтримуємо такі ініціативи, звісно що ми не ЖЕК і не депутати, бюджетних ресурсів не маємо, щоб самотужки навести лад. Але в нас є бажання оновити Оболонь, зробити її чистою та комфортною, тому допомагаємо людям матеріалами і професійними майстрами, – розповіла Ганна Свириденко, лідер Громадського руху «Правозахист Оболоні». – Зробити потрібно дуже багато і це видно з заявок. Зараз ми виконуємо лише частину робіт, а левова їх частка буде виконана у жовтні, коли ми проведемо у нас в районі осінню Толоку».

Проблем не оминути

Навіть гарні справи натикаються на спротив. За останні місяці ми стикнулися з ситуацією, коли політичні забобони одного чи двох мешканців будинку позбавляють їх сусідів можливості навести лад у власному дворі. Нещодавно на активістів «Правозахисту Оболоні», які саме дізнавалися, що потрібно відремонтувати, з кулаками накинувся мешканець будинку № 18 з вул. Лайоша Гавро.

«Нам не потрібно, щоб ви тут ремонтували лавки чи під’їзди, і фарбувати нічого не дозволю. Ремонт нам зробить наш депутат, а ви йдіть геть зі своєю допомогою, двадцять років без ремонту жили і ще проживемо», – кричав розгніваний чоловік.

Ось так через ангажовану політичну прихильність, один чоловік залишив весь будинок без реальних справ, а лише з самими обіцянками людей, які зацікавилися їхніми проблемами лише перед виборами.

Що стосується «Правозахисту Оболоні», то це громадський рух ініціативних оболонців, головна мета якого навести лад у районі, а не вступати в політичні чвари. Тому якщо до вас не завітали наші активісти, то ви можете звернутися до однієї з наших палаток, які щодня стоять в людних місцях Оболоні і там дізнатися, як спільно навести лад у власному дворі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.