Ганна Свириденко: «Мандат депутата Київради –не самоціль, а засіб зробити для Оболоні та її мешканців ще більше»

Лідер Громадського руху «Правозахист Оболоні» балотується до Київради по 59-му виборчому округу. Вона розповіла,як згуртувати громаду навколо вирішення актуальних проблем, чому громадські діячі йдуть до місцевих рад, як повинен розвиватися рідний район та які ініціативи її команда підготувала для того, аби зробити Оболонь найкращим районом у Києві.

– Ганно Вікторівно, Ви один з найбільш відомих громадських діячів Києва. Коли розпочали свою діяльність?

– Ще з 2011 року я, як правозахисник та громадський діяч, розпочала активну роботу по допомозі мешканцям моєї рідної Оболоні. До мене поступово почали приєднуватися колеги-однодумці,волонтери, все більше оболонців стали брати участь у наших ініціативах. Тоді я зрозуміла, що наша робота по захисту законних інтересів та прав оболонців повинна бути системною, всеохоплюючою. Саме тому був організований громадський рух «Правозахист Оболоні», головним завданням якого є надання допомоги простим людям у боротьбі зі свавіллям чиновників та кваліфікованої юридичної підтримки у вирішенні наболілих питань.

Вже п’ять років працює громадська приймальня, яка надає безкоштовну юридичну допомогу всім, кому вона потрібна. За час безперервної роботи до нас звернулися майже три з половиною тисячі оболонців, більшості з яких ми допомогли у їх питаннях.

Але ж ми бачимо, що Ви не обмежуєтесь лише наданням юридичної допомоги.

– Так. Я постійно спілкуюсь з людьми, що мешкають у наших мікрорайонах, здається, що більшість з них я вже знаю особисто. І це не лише дворові зустрічі: мене з однаковою ймовірністю можуть запросити як на день народження місцевого «аксакала», так і проінспектувати «гарячі точки» будинків, про існування яких місцева влада, здається, забула або робить вигляд, що критичної ситуації не існує. Тому проблеми мешканців району вже стають нашими спільними турботами. Зрозумівши, що на звернення мешканців у владних кабінетах переважно не звертають уваги, ми почали разом з активними представниками громади робити те, що нібито мали робити наші «слуги народу» – депутати та посадовці.

Що саме?

– По-перше, це громадський тиск на органи влади та комунальні підприємства з ціллю змусити їх виконувати те, за що громада платить їм зарплатню: їх прямі обов’язки. Адже, користуючись тим, що прості люди не завжди добре орієнтуються у наших законах, вони з легкістю відповідають на їх звернення «відписками».

По-друге, це розробка та реалізація власних програм, що спрямовані на розвиток наших мікрорайонів та допомогу їх мешканцям, які потім реалізовуються спільними зусиллями з самими мешканцями Оболоні. Це і боротьба з незаконним будівництвом, благоустрій дворів та під’їздів, прибирання та оновлення зелених зон і місць сімейного відпочинку, творчі конкурси для маленьких мешканців району, як ми їх називаємо – «наших оболончиків». А коли в нашу країну прийшла війна, то ми активно долучилися до волонтерського руху зі збору допомоги нашим захисникам.

Мене дуже тішить те, що у своїй діяльності ми спираємося на широку підтримку та довіру оболонців. Це надихає. Коли знаєш, що тобі готові допомогти сотні, а ці спільні зусилля зроблять життя тисяч людей бодай трішечки кращим, то ніколи не зупинишся, не повернеш, не відступиш.

Ганно Вікторівно, досить пряме запитання, на яке я хочу отримати відверту відповідь: навіщо Ви йдете до Київради?

Для мене мандат депутата Київради не самоціль, а засіб зробити для Оболоні та її мешканців ще більше. Адже крім обов’язків, депутатство дає багато важелів впливу для вирішення проблем Оболоні: це можливість «достукатись» до владних кабінетів, формування бюджету міста, розробки цільових програм та використання спеціальних фондів для допомоги мешканцям. Це надасть новий імпульс нашому руху, що дозволить зробити наші проекти для Оболоні більш масштабними та результативними.

І як взагалі інакше можна працювати з такою владою, коли політичні інтереси стають вище ніж потреби людей. Банальний приклад – бювет на вул. Лайоша Гавро, 10. Нам вже два місяці не дозволяють встановити там нові фільтри, щоб люди пили безпечну воду. Але нам ясно дали зрозуміти, що до 25 жовтня дозволу не буде. Здоров’я людей їх не цікавить.

Програмні ініціативи

– Розкажіть про виборчу програму команди «Правозахисту Оболоні», на що очікувати мешканцям району після того, як вони оберуть Вас своїм депутатом?  

– Програма нашої команди – це комплекс заходів, спрямований на вирішення основної  проблематики мікрорайонів Оболоні. Це результат плідної п’ятирічної роботи всієї команди нашого руху.

Є три ключових напрямки діяльності, кожен з яких має декілька головних завдань.

Тепер детальніше. Перший блок:  «Оболонь – район комфортного життя». До нього входить завдання підвищення рівня якості послуг ЖКГ, збереження та розвиток зелених зон та об’єктів сімейного відпочинку, боротьба з незаконним будівництвом.

– Що саме планується зробити у цьому питанні для мешканців району?

– Перше. Цільові бюджетні програми на капітальні ремонти будинків, заміну зношених ліфтів, труб, електромереж. Наприклад, до мене неодноразово зі скаргами на незадовільне освітлення зверталися мешканці багатьох будинків першого, другого та третього мікрорайонів Оболоні. Це була комплексна проблема району. Саме тому я ініціювала цільову програму з освітлення житлового фонду району. Всього замінено близько 10 тисяч точок освітлення.

Ще одна проблема – благоустрій наших дворів. Тому ми вже п’ять років втілюємо в життя власну програму з благоустрою Оболоні. За цей час проведено вже більше ста шістдесяти заходів з благоустрою у 50 будинках. Такі роботи відбуваються і зараз. Щотижня вони охоплюють в середньому п’ять дворів.  

Друге. Встановлення засобів обліку теплової енергії та води. Щоб мешканці будинків сплачували лише за те, що було спожито в дійсності, а на них не покладалися незрозумілі витрати питної та гарячої води, теплоенергії тощо.

Третє. Прозорість тарифів та контроль за якістю послуг ЖКГ. Кожного місяця я особисто, як і тисячі оболонців, сплачую декілька платіжок від різних служб. Ви можете сказати, куди йдуть ці кошти? Ні! Ми хочемо, щоб оболонці платили по адекватних тарифах, а не безпідставно підвищених. Щоб за свої кошти мешканці Оболоні отримували якісні послуги від ЖКГ.

Четверте. Збереження та розвиток зелених зон, об’єктів сімейного відпочинку. Чисті пляжі для Оболоні. Щороку ми проводимо традиційні суботники на Йорданському та Вербному озерах. І в цьому нас постійно підтримують сотні оболонців.

Загалом з 2011 року ми проводили безліч різноманітних суботників, брали участь у ліквідації снігового колапсу у 2013 році, висаджували біля будинків дерева, на прохання мешканців завозимо чорнозем та багато іншого. А починаючи з цього року започатковуємо нову традицію – Толоку. Це буде масштабне оновлення Оболоні: ремонти, висадження дерев, облаштування клумб та багато іншого.

П’яте. Боротьба з незаконним будівництвом. Ми зупинили незаконне будівництво автосалону на ділянці біля озера Йорданське. Я тричі проводила громадські слухання з цього приводу та отримала повну підтримку мешканців. Крім цього, мною було ініційовано збір підписів оболонців для звернення до місцевих органів влади з вимогою припинити незаконне будівництво. Додатково ми запропонували забезпечити благоустрій саме цієї ділянки.

– Що включає в себе другий блок програми?

– Другий блок  програми називається «Юридичний захист законних прав та інтересів мешканців Оболоні». Він передбачає, що кожен оболонець може розраховувати на кваліфіковану та безкоштовну юридичну підтримку з нашого боку. 

Відкритість та доступність інформації про роботу влади. Вважаю, що інформація про рішення влади та депутатів, їх роботу повинна бути у вільному доступі.

Жорсткий контроль за роботою чиновників, адміністрації та депутатів. Оболонці повинні знати, над чим саме працюють їх представники у Київраді, райдержадміністрації.

Активна участь та важлива роль громади Оболоні у вирішенні ключових проблем району. Немає життя району без активної участі у ньому жителів. Практика свідчить, що спільними зусиллями ми можемо вирішити будь-яке питання! Ми недаремно обрали такий девіз – «Наші долоні для Оболоні», адже тисячі працьовитих рук здатні зробити наші будинки комфортними та затишними.

Регулярний звіт про депутатську діяльність перед громадою. Мені особисто подобається відкрита форма спілкування з оболонцями прямо на вулиці, це прийнятий формат у Європі – віч-на-віч. Це кращий спосіб тримати руку на пульсі життя району, адже так швидше знаходиш спільну мову з сусідами.

– І третій пункт виборчої програми Вашої команди – «Підтримка підростаючого покоління Оболоні». Що передбачено зробити?

Збереження існуючих та створення мережі нових дитячих та спортивних  майданчиків. Існування дитячого або спортивного майданчика біля будинку – це завжди показник рівня комфорту прибудинкової території. Чим більше буде розвинута інфраструктура дитячого дозвілля, тим більше задоволення батькам та малечі.

19 вересня вже в шосте відбулося свято «Долоньки-Оболоньки», під час якого підвели результати конкурсу дитячого малюнку «Дякую солдату за мирне літо». Дім, дітки з якого виявилися найактивнішими, у винагороду отримав новий дитячий майданчик.

Загалом за п’ять років ми вже провели понад 15 заходів для дітей та молоді. В них взяли участь більше трьох тисяч дітей. Дарувати дітям радість, приділяти їм увагу та підтримку – це наш спільний обов’язок!

Ще один пункт – Забезпечення захисту та безпеки. Повинен бути реалізований цілий комплекс заходів: обладнання доріг попереджувальними знаками, світлофорами, особливою розміткою біля дитячих закладів.

Бюджетна підтримка закладів освіти та дитячих садків. Підтримка дитячих закладів повинна бути обов’язково гарантована. Діти мають ходити в школи, садки, а їхні батьки мають знати,  що влада забезпечила у повному обсязі функціонування цих установ.

Нові правила виборів

Знаєте, Ви такі плани будуєте, а наші виборці вже гірко навчені життям, що після виборів депутата вже не побачиш на окрузі, не кажучи про виконання обіцянок…

– Знаю, добре знаю. Є такі виборці, що скаржилися нам до приймальні на таку поведінку їх обранця і просили вплинути на нього. А дехто взагалі вважає, що я є депутатом, хоча я ніколи їм не була. Тому наголошую ще раз: я – не депутат.

Це було б дуже смішно, якби не було так гірко. А чому, на Вашу думку, так трапляється?

– Я вбачаю тут дві причини. Перша, це те, що голоси продаються і купуються. І хто винен у тому, що, взявши ці триста-чотириста чи скільки там дають гривень, виборці самі себе позбавляють можливості мати у Київраді свого представника та реального захисника їх інтересів?

По-друге, дуже багато виборців голосують наступним чином – за популярну політичну силу, і байдуже хто ховається за партійним значком. А чи не краще буде розібратися, що за людина цей кандидат, що він конкретно зробив на окрузі, чи знає він проблеми, які потребують вирішення або він тут і не бував жодного разу до виборів.

Але нові правила виборів дозволяють балотуватися лише від політичних партій і Ви йдете від «Батьківщини», яка швидко нарощує свій рейтинг…

– Не треба, як кажуть «шукати чорну кішку». Я член цієї партії з 2008 року. І  залишалася з нею у ті найважчі часи, коли режим Януковича чинив шалений репресивний тиск на цю єдину реально опозиційну йому силу та її активістів, коли у кризові моменти з неї тікали усі «політичні заробітчани» і пристосуванці, коли бути членом партії значило мати кожного разу проблеми від будь-яких органів влади. Я не з тих, хто «бігає» по партійних штабах після кожного соціологічного опитування чи виборів, влаштовуючи своє політичне майбутнє. Бо якщо ти політичний зрадник, то ти будеш зраджувати і своїх виборців, які довіряють тобі та чекають на допомогу. Тим більше, що я не розділяю людей за їх політичними симпатіями. Ми допомагаємо усім оболонцям і працюємо для кожного мешканця нашого рідного району.

Виборчі перегони вже йдуть повним ходом. Наостанок хочу Вас спитати, як Ви будете вести свою виборчу кампанію?

– Виборчу кампанію нехай ведуть ті, чиї прізвища оболонці почули лише два чи три тижні тому. Я і моя команда будемо займатися тим, чим і зазвичай – працювати спільно з активними сусідами, щоб зробити наш район найкращим в Києві. Гадаю, що реальні справи самі скажуть за себе і покажуть, хто гідний бути обраним до Київради.

Тому потрібно відповідально поставитися до свого вибору. Вірю, що оболонці оберуть благоустрій, розвиток та соціальну захищеність, а не популізм та порожні обіцянки випадкових кандидатів.

БІОГРАФІЧНА ДОВІДКА

Ганна Вікторівна Свириденко

Дата народження: 14 травня 1984 року

Місце народження: Київ 

Освіта: вища юридична, зараз навчається в аспірантурі Інституту держави і права НАН України ім. Володимира Корецького

Місце роботи:

  • ТОВ «Юридична фірма «Добродії», директор.

Громадська діяльність:

  • засновник громадської організації «Правозахист Оболоні»;
  • член Міжнародного Українсько-литовського бізнес Клубу;
  • член Фонду сприяння діяльності газети «День»;
  • член Ради волонтерів при Київському міському голові.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.