Марина Кочур: «Балотуватися до Київради – рішення громади району»

Керівник громадської приймальні «Правозахист Оболоні» розповіла, з якою кількістю проблем приходять до приймальні оболонці, як доводиться захищати інтереси громадян від байдужості та свавілля чиновників. І що врешті підштовхнуло її балотуватися в депутати Київради від 58 виборчого округу.

  • Марина Анатоліївна, Ви професійний юрист, магістр з правознавства, чому вирішили присвятити себе роботі в громадській організації, а не влаштувалися у приватну юридичну фірму?
  • Спокуса працювати у відомій фірмі була дуже велика. Але робота юриста в першу чергу покликана захищати інтереси громадян. А послуги відомих фірм для більшості населення недосяжні, в людей просто не має таких коштів. Я виросла у звичайній родині, де совість, відповідальність та справедливість були ключовими принципами у вихованні, а знайомство з відомою правозахисницею Ганною Свириденко остаточно переконало мене у правильності вибору. Так я і почала працювати у «Правозахисті Оболоні»
  • Приймальня працює без перерви вже п’ять років, щодня тут безліч відвідувачів, з якими проблемами приходять люди?
  • Дійсно, людей дуже багато. За п’ять років роботи до нас по допомогу звернулися близько трьох з половиною тисяч киян. Так, саме киян, адже географія наших відвідувачів різноманітна, приходять не лише оболонці. Багато відвідувачів з Подільського району, Дарницького та Дніпровського. Навіть зі Святошино приїздили. Це свідчить про те, що у людей немає коштів на платні послуги, а держава не дає їм альтернативи, тому вони йдуть до нас, адже будь-які консультації у нас безкоштовні.

Спектр питань дуже різноманітний: це і майнові спори, і проблеми з оформленням пенсій, і незаконне звільнення з роботи, і неякісні комунальні послуги. А загалом дуже велика кількість звернень-скарг  на органи влади, хамство чиновників, байдужість комунальних служб, бездіяльність влади. Майже щодня таких звернень налічую до десятка.

  • Тобто до суду, щоб відстояти права людей, ви ходите як на роботу?
  • Це не зовсім так. Не всі скарги чи звернення потребують судового розгляду. Часто вистачає грамотно складеної позовної заяви. Також багато прохань людей пов’язані з правильним оформленням заяви в комунальні служби. Адже документ можна так скласти, що не відреагувати на нього чиновники не зможуть. Доводиться нам змушувати їх працювати, нарешті почути людей.

Окремою ділянкою правозахисної роботи стала соціальна ініціатива, започаткована Ганною Свириденко по наданню безкоштовної юридичної допомоги учасникам АТО та членам їх сімей. Були часи, коли нам через суди доводилося доводити, що військовий справді воював і має всі права на статус учасника АТО та пільги.

  • У Вас дуже відповідальна робота, до того ж її занадто багато. Вільного часу практично немає. Чому Ви вирішили ще й спробувати свої сили у депутатській роботі, пішли на вибори до Київради?
  • Це здебільшого не моє рішення, це швидше своєрідний наказ громади Оболонського району. Наші відвідувачі постійно зауважують, що навіть не знають свого депутата у Київраді і ніколи він їм не допомагав, тому хочуть, щоб їх інтереси представляла знайома їм людина. Я довго вагалася, але врешті громада району та бездіяльність влади переконали мене, що потрібно йти. Розумію, що боротися доведеться з олігархами та ставлениками високопосадовців, але хтось повинен змусити їх працювати. За ними величезні кошти, але за нами підтримка людей. Я сама не корінна киянка, і це багато хто може розцінити як недолік. Але досить подивитися, що зі столицею зробили депутати-кияни, псевдо-патріоти міста,  для яких Київрада – це шлях до збільшення статків і черговий щабель на шляху до крісла народного депутата. До того ж голосувати потрібно не за прописку кандидата, а за людину, точніше за ті справи, які вона робить. Вірю, що оболонці зроблять зважений вибір.

БІОГРАФІЧНА ДОВІДКА

Марина Анатоліївна Кочур

Дата народження: 4 червня 1991 року

Місце народження: м. Глухів, Сумська область

Освіта: вища юридична, магістр 

Партійна приналежність: член ВО «Батьківщина»

Громадська діяльність:

  • Керівник громадської приймальні Руху «Правозахист Оболоні»
  • Член Громадської ради при Оболонській РДА

Цікавий факт: у 8 років врятувала свою подругу Олену, яка тонула у ставку. Дівчина ледь не зникла під кригою, та Марина її витягла, поділилася сухим одягом та відвела до себе додому. Після інциденту Олена навіть не захворіла.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.