П’ять років реальних справ на користь громади району

Найкращою винагородою за будь-яку роботу є не похвала, а гарний результат. Результат, який приніс користь людям, зробив їх життя комфортнішим. Тільки тоді можна сказати, що ці роки пройшли не марно. Зважаючи на те, скільки всього корисного для громади було зроблено за перші п’ять років роботи «Правозахисту Оболоні», можна зробити висновок, що Громадський рух працював недаремно. Але розслаблятися рано, завдань ще дуже багато.

Вже з перших днів роботи Громадського руху «Правозахист Оболоні», його засновникам та активістам стало зрозуміло, що відновлення благоустрою району стане одним з головних завдань. Тому для початку була проведена грандіозна робота з мешканцями району: наші активісти та особисто Ганна Свириденко на дворових зустрічах з’ясовували, що потрібно робити в будинках та дворах.

Була проведена паспортизація усіх будинків, виявлені проблемні місця: діряві дахи, труби, занедбані під’їзди, занехаяна прибудинкова територія. Всі ці дані лягли в основу програми по благоустрою, головна частина якої по капітальному чи частковому ремонту житлового фонду почне реалізовуватися, коли команда Ганни Свириденко отримає мандат довіри громади і буде представляти її інтереси у Київраді. А поки, не маючи за спиною бюджетних коштів та адміністративного ресурсу, активісти «Правозахисту» своїми силами за підтримки людей проводить часткові роботи по оновленню Оболоні.

Першою масштабною задачею стала заміна точок освітлення у будинках першого, другого та третього мікрорайонів. Цю проблему комунальники могли вирішити запросто, але небажання хоч щось змінювати та старі підходи до роботи створювали людям масу проблем. Саме з ними вони і прийшли до приймальні «Правозахисту Оболоні». Активістам Громадського руху самотужки вдалося замінити близько 10 тисяч точок освітлення.

Ще однією проблемою були і залишаються занедбані під’їзди. Тому було прийняте рішення розпочинати ремонти своїми силами. Загалом за минулий рік вдалося відремонтувати вхідні групи у майже 140 під’їздах, а вже в цьому році лише за серпень-вересень були оновлені подвір’я у 25 будинках району. Місцеві мешканці разом з активістами «Правозахисту Оболоні» фарбують паркани, встановлюють нові лавки, ремонтують пішохідні доріжки, монтують навіси над під’їздами, відновлюють дитячі майданчики, завозять новий грунт для клумб та чистий пісок для дитячих майданчиків. Ці роботи відбуваються щодня, а головне, що всі матеріали люди отримують безкоштовно.

Зелені «острівки» відпочинку

Не аби яку увагу активісти Громадського руху разом з мешканцями району приділяють розвитку зелених зон. Завдяки цьому з’явилася гарна традиція – щовесни проводити Толоку на Вербному та Йорданському озерах. Загалом же за ці роки було висаджено близько 300 дерев. А наприкінці минулого року Ганна Свириденко зробила подарунок мешканцям 3-го мікрорайону – там висадили дві новорічні красуні. Тоді, до речі, районні комунальники взяли на себе обов’язок доглядати за деревами. Але і тут напартачили. Літо було дуже спекотним, тому ялинки отримали опіки і пожовтіли.

«Нам довелося підключитися до вирішення цієї проблеми. Викликали спеціалістів, вони взяли голки та грунт на аналізи. Сказали, що ялинки живі, але в них великий дефіцит води. Тепер будемо виправляти, поливати та підживлювати ялинки, щоб щороку там можна було проводити новорічні свята», – пояснила Ганна Свириденко.

Покровська Толока – Оболонь готується до оновлення

Стати традиційною має всі шанси ще одна спільна ініціатива Ганни Свириденко та громади району – Толока. Це масштабне прибирання, яке дозволить лише за кілька годин оновити наші двори та будинки.

Ідея проведення Толоки знайшла широку підтримку серед мешканців району. Від початку формування заявок минуло зовсім небагато часу, а в приймальню «Правозахисту Оболоні» вже надійшло три десятки заявок на участь. Дізнавшись про таку ініціативу, люди почали проводити збори у будинках, вирішувати, що потрібно зробити першочергово, складати плани робіт і формувати заявки на матеріали. Останні, до речі, будуть надані Громадським рухом безкоштовно.

«Дізнавшись про Толоку, я відразу з’ясувала, що потрібно зробити, аби взяти у ній участь. Вже опитала більшу частину мешканців будинку і сусіди з радістю відгукнулися на цю ініціативу. Нам давно пора оновити наші двори: підфарбувати паркан, підремонтувати лавки, висадити саджанці та багато іншого. На зборах будинку будемо обговорювати конкретний план робіт, – розповідає Євгенія, активістка Толоки,  що мешкає на просп. Героїв Сталінграду, 15. – Толока – це дуже гарна ідея, я вважаю, коли люди вийдуть і зроблять щось корисне для себе, це буде набагато ціннішим, тоді і ставлення до нього буде обережнішим. Мій син Дмитрик, коли дізнався, що це ідея Ганни Свириденко, відразу сказав, що готовий долучитися та допомогти».

Таких людей як Євгенія – більшість у нашому районі. Але є й такі, котрі свою особисту користь ставлять вище інтересів громади. Доволі часто наші активісти стикаються з проблемою, коли так звані старші в будинках не дозволяють їм розповідати мешканцям про Толоку. Пояснення у них банальне: «Ми не дозволимо вам проводити Толоку в нашому будинку, тому що вже співпрацюємо з іншою політичною силою. Вони вже заплатили нам за агітацію, тому йдіть геть з нашого будинку».

«Нажаль буває і так. Але ми не розділяємо людей за політичними уподобаннями, а вже п’ять років працюємо для оболонців. Тому вступати в чвари з нечистими на руку «старшими будинків», які буквально «продають» своїх сусідів політикам без їхньої згоди. Тому пропоную всім оболонцям наступний алгоритм: якщо до вас так і не змогли потрапити наші активісти, але ви маєте бажання оновити свій будинок чи двір, не гайте часу – приходьте до нас в приймальну на вулицю Мате Залки, 10в. Там допоможуть оформити заявку», – пояснила Ганна Свириденко.

А головне, варто не забувати, що всі учасники Толоки мають гарний шанс вибороти один з трьох призів. Ті, хто найкраще проведе Толоку та оновить свій двір, зможе розраховувати на ремонт у всіх під’їздах будинку, або встановлення нових вікон у всіх під’їздах будинку, або встановлення нового дитячого майданчика. І все це безкоштовно. Тому варто задуматись: слухати брехливих старших будинків, які вже заробили на вас кошти, чи вийти на Толоку, навести порядок у дворі та виграти чудовий приз.

Робота по благоустрою дворів триває

За минулий тиждень активісти «Правозахисту Оболоні» та мешканці будинків плідно попрацювали та облаштували територію навколо своїх будинків.

 Оновили дитячий майданчик

Мешканці будинку №4а по вул. Мате Залки зібралися всі разом у минуло п’ятницю, щоб пофарбувати лавки та дитячий майданчик біля свого будинку. До роботи стали всі дружно. Майданчик фарбували і дітлахи, і батьки, і бабусі. Лише за дві години вони повністю оновили свій двір, додали йому свіжості та яскравості.

«Така спільна робота дуже потрібна, і робити це потрібно якомога частіше. Це об’єднує людей. Я намагаюся часто поливати квіти коло будинку, сусідки за ними доглядають. Є невеличка частина активних людей. Я за чистоту та благоустрій», – розповіла Розана, мешканка будинку.

Подивитися на роботу приходили люди з сусіднього будинку №4. Дуже шкодували, що за день до цього не захотіли виходити на спільні роботи по оновленню. Машина з матеріалами марно чекала їх цілу годину.

Попрацювали і обговорили проблеми

У суботу до роботи стали мешканці з вулиці Лайоша Гавро, 18. Люди звернулися до Ганни Свириденко з проханням, допомогти їм провести суботник біля будинку. Тому, коли привезли матеріали, хто міг, той почав допомагати: фарбували паркан, лавки, огорожу, відремонтували лавку.

«Взагалі потрібно зробити ремонт у парадних. Он комунальників просили щурів потруїти. То вони насипали отрути, тепер ті, що здохли, смердять у підвалі, а інші по будинку бігають. Смердить дуже сильно. Ми 42 роки чекаємо ремонту. Сьогодні лавки міняють та красять паркан. Дуже дякуємо Ганні Свириденко, от вона тільки і займається роботою», – розповіла Віра Василівна.

Знайшлися в будинку і такі люди, які працювати не хотіли, тільки ходили та всіх критикували. Та одночасно вимагали, щоб хтось прийшов та все зробив за них. Нажаль, керувати комунальниками ми не можемо. Можемо лише підтримати та допомогти матеріалами.

Уклали землю для газону

На вул. Приозерна, 4б люди зібралися щоб розгорнути завезену землю для облаштування газону. Річ в тім, що на клумбах дуже розмило землю, так що коріння дерев вилізли на поверхню. Це виглядало дуже не естетично, тому вони попросили «Правозахист Оболоні» допомогти виправити цю ситуацію.

А тим часом на просп. Героїв Сталінграду, 9 змайстрували нову лавку, щоб люди похилого віку могли відпочивати з комфортом. «Я сам ходив до приймальні і просив облаштувати лавку. У мене жінка інвалід, а у лавки немає спинки. Ось приїхали майстри, зробили нам красу. Я навіть здивувався, що так легко і швидко прийняли мою заявку, всі доброзичливі», – розповідає Анатолій Миколайович.  

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.