На Оболоні розпочалася громадська кампанія: «Врятуй «Братиславу»

Що робити, коли улюблений комунальний кінотеатр із доступними квитками умисно доводять до стану занепаду аби потім передати наближеним до влади ділкам та на його місці, «під соусом» реконструкції, збудувати житлову «висотку», і при цьому жодним чином не поцікавитись думкою місцевої громади? Звичайно, що і завжди роблять у таких випадках оболонці – об’єднуватись та відстоювати своє право самостійно визначати долю рідного району.

Нагадаємо, що першою ластівкою, яка занепокоїла місцевих активістів, стало раптове закриття діючого кінотеатру на ремонт ще у грудні минулого року. Але жодних ознак масштабних робіт та присутності бригад ремонтників помічено не було.

Далі у ЗМІ та соцмережах почала з’являтися інформація про існування так званої Концепції розвитку кінотеатрів міста Києва, яка розроблена Департаментом культури, КП «Київкінофільм» та Київським інвестиційним агентством. Нею передбачається передача кінотеатра приватному інвестору, який на  його місці збудує 26-типоверхову «свічку». Звичайно, публічного обговорення цього проекту з громадою не було.

Безумовно, «Братислава» потребує модернізації, яка дозволить розкрити її значний, і, поки ще, невикористаний потенціал як центру суспільно-культурного життя району. Але це має бути справжнє реформування в інтересах місцевої громади і з максимальним урахуванням її думки, а не дерибан комунального майна під типову у таких випадках аргументацію про збитковість цих закладів і авральну необхідність їх передачі у приватні руки. 

Обурені таким станом справ місцеві мешканці звернулися до депутата Київської міської ради, Ганни Свириденко, з проханням втрутитись у цюпроблему. Адже кінотеатр «Братислава» є невід’ємною складовою культурного життя Оболонського району та одним з архітектурних символів прилеглого житлового масиву. Крім того,він завжди мав свого стабільного глядача, серед  якого були пенсіонери та діти, особливо ті, хто зараз не має можливості придбати дорогого квитка на сеанс у суперсучасному кінозалі. А в сквері, що розташований поруч, полюбляють прогулюватися та відпочивати мешканці сусідніх будинків.

Офіційна позиція органів влади не заспокоює

Команда «Правозахисту Оболоні» одразу взялася за вирішення цього гострого та важкого питання.  Відповідно до Закону України «Про статус депутатів місцевих рад», Ганна Свириденко та Марина Кочур спрямували депутатські звернення до мера міста, директора департаменту культури КМДА, директора КП «Київкінофільм»,із проханням роз’яснити ситуацію, що склалася навколо «Братислави». Також Ганна Свириденко на черговихсесіях Київради двічі виступила із депутатськими запитами до міського голови та директора Департаменту культури КМДА щодо відновлення діяльності «Братислави» за призначенням та запобігання його знищення й будівництва на його місці чергового житлового комплексу.

Нажаль,реакція можновладців не була такою, що знизила б градус напруги навколо проблеми.

По-перше, раптове закриття кінотеатру на ремонт пояснюється тим, що свого часу будівлю передано КП «Київкінофільм» у незадовільному стані. Якщо так, то чому це не було вказано в акті передачі і чому після цього кінотеатр продовжував працювати майже 3 роки? Чи за ці роки його було умисно доведено до такого стану, що він не може виконувати свої функції? Тим більше, що гроші на ремонт відсутні, і навряд чи знайдуться, як йдеться з тексту відповіді. Це дуже нагадує типову схему з передачі комунального майна в приватні руки близьких до влади бізнесменів: спочатку довести підприємство до банкрутства, а далі віддати наближеним ділкам за безцінь.

По-друге, умовою проведення ремонтних робіт та визначення джерела їх фінансування визначається затвердження вже згадуваної вище Концепції розвитку кінотеатрів міста Києва. Так навіщо ж закривати кінотеатр, якщо Концепція не затверджена, а тому, відповідно, грошей однаково не буде?

Усе це зайвий раз підтверджує, що муніципальний кінотеатр стає жертвою сумнівної оборудки, і тепер стає зрозумілим, чому ця Концепція така втаємничена, адже будь-які консультації з громадськістю призвели б до краху цього плану.

Разом ми сила

Враховуючи такий стан справ, Ганна Свириденко та активісти ГО «Правозахист Оболоні» після обговорення проблеми з небайдужими мешканцями Оболоні оголосили про початок громадської кампанії з порятунку комунального кінотеатру «Братислава». Головними завданнями якої є збереження його для киян та напрацювання дієвих пропозицій щодо модернізації та реформування закладу, які будуть максимально враховувати інтереси місцевої громади.

«Я звертаюся до усіх небайдужих до цієї проблеми, громадських активістів, експертів, урбаністів, патріотів Києва долучатися до нашої ініціативи. Давайте обмінюватися ідеями, проектами, обговорювати їх на відкритих громадських слуханнях та разом тиснути на владу, аби вони були реалізовані. Адже «Братислава» може стати пілотним проектом із перетворення вузькопрофільних муніципальних кінотеатрів у сучасні мультифункціональні громадсько-культурні простори, центри суспільного життя та дозвілля для спальних мікрорайонів,на які так потребує будь-який сучасний мегаполіс», – закликала Ганна Свириденко.

Тож якщо влада не бажає сказати громаді, що вона хоче робити, то громада сама їй скаже, що влада має робити.

Глас народу

«Дуже хочеться зберегти саме цей кінотеатр. Він для мене як пам’ять. У дитинстві там вперше побачив американські кінострічки.  Крім того, я прийшов підтримати всіх небайдужих оболонців, які стали на захист нашої «Братислави»,- розповідає громадський активіст, Олександр Дудка.

«У мене двоє дітей, з якими  подобається гуляти в парку біля «Братислави». Також хочу врятувати цей кінотеатр, адже там бюджетні квитки та цікаві фільми»,- зазначає місцева мешканка, Аліна Поворознік.

«Мешкаю на Оболоні, тому мені не байдужа доля району. Дізнавшись про флешмоб, вирішила підтримати громадськість і висловила власну думку проти нової забудови в житловому масиві»,- розповідає активіст ГО «Правозахист Оболоні» Лілія.

«Окрім кінопоказів у «Братиславі»,  можна влаштувати різноманітне колективне дозвілля. Проводити виставки, відкрити гурток, спортивну секцію, неформальні освітні курси. Я проти знищення культурного осередку та будівництва чергового хмарочосу»,- зазначає журналіст Ганна Бевза.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.