Оболонські активісти вимагають від Київради поставити «крапку» у кількарічній боротьбі проти незаконного будівництва на березі Йорданського озера

Мешканці Оболоні провели акцію на  підтримку проекту рішення Київради «Про розірвання договору оренди земельної ділянки від 23.07.2004 № 78-6-00184, укладеного між Київською міською радою та товариством з обмеженою відповідальністю «МЕЗОКРЕД ХОЛДІНГ», що був розроблений фахівцями громадського руху «Правозахист Оболоні». Якщо депутати дослухаються до голосу громади та підтримають його, то це, нарешті, відверне загрозу забудови узбережжя Йонрданського озера та збереже для мешканців прилеглих житлових масивів зелену зону для прогулянок та відпочинку.

Приймальня «Правозахисту Оболоні» – штаб руху опору забудовникам

Про те, що 9-го лютого, на черговому засіданні Київради буде слухатись питання про розірвання договору оренди земельної ділянки на березі Йорданського озера попередила своїх виборців у мережі Фейсбук, міський депутат Марина Кочур, яка визначена доповідачем з цього питання. Тож не дивно, що группа активістів вирішила підтримати її не лише схвальними коментарями та «лайками», а й конкретним ділом. Конкретніше – завітати до кулуарів Київради у гості до міських депутатів, аби продемонструвати позицію мешканців оболоні щодо цієї скандальної забудови прибережної зони озера та знищення зеленої зони, яка захищає житлові будинки від шкідливих викидів з прилеглих магістралей.

Тож наступного ранку у приймальні «Правозахисту Оболоні» кипіла підготовча робота. Активісти готували промовисті плакати, вирішували різноманітні організаційні питання та прийняли текст звернення до усіх фракцій та депутатів Київради із закликом стати на бік правди, закону та простих людей. Він пізніше був оприлюднений у мережі фейсбук на спеціальній сторінці, присвяченій події. 

Два дні марного очікування у кулуарах

Четвер розпочався не без пригод. Так, завчасно погоджений прохід учасників акції до кулуарів був чомусь заборонений. Лише втручання депутатів Марини Кочур та Ганни Свириденко не дозволило зірвати заплановану подію.

І далі потяглися важкі часи очікування, коли, нарешті, буде розглядатися таке важливе для Оболоні питання. Але активісти підбадьорювали себе жартами, чаєм з термосів та продовжували стояти до кінця: «Ми прийшли до Київради вимагати, аби наше озеро залишили у спокої, а не будували там черговий автосалон. Ми будемо стояти допоки депутати не виконають нашу вимогу», – розповіла про наміри зібравшихся одна з учасниць.

Але дізнатися про те, яке депутати приймуть рішення не судилося ані того дня, ані наступного. Питань було так багато, що до Йорданського так і не дійшли. Тож, його розгляд було перенесено. «Я відповідаю за це питання, тож уважно контролюю усі процеси щодо нього. Як тільки буде відома конкретна дата розгляду, я відразу про неї повідомлю наших виборців», – запевнила Марина Кочур.

Віримо у краще

Але чи не буде з Йорданським так, як і з “Героями Дніпра», ми поцікавились у лідера руху «Правозахист Оболоні» Ганни Свириденко.

За її словами, для ухвалення позитивного рішення є декілька вагомих аргументів. Насамперед, спірна земельна ділянка вже 12 років не використовується за цільовим призначенням: згідно з договором, забудовник зобов’язаний був завершити будівництво ще 2007 року. Зрештою, Київрада має дослухатися думки оболонців – вони проти знищення зеленої зони на історичному місці, яке згадується ще у давньоруських літописах. «Але за будь-якого рішення не будемо здаватися. Ми вже три роки пліч-о-пліч з мешканцями Оболоні ведемо цю боротьбу і будемо це продовжувати до перемоги. Тож наша команда буде шукати інші засоби аби назавжди ліквідувати загрозу, одного ранку побачити на місці мальовничого берега черговий будівельний майданчик».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.