КИЇВРАДА ПЕРЕПЛУТАЛА КИЇВ З ОСТ-ІНДІЄЮ

Депутатам забракло політичної волі аби розірвати договір оренди з ТОВ «МЕЗОКРЕД ХОЛДИНГ» та звільнити оболонців від постійної загрози одного дня побачити на березі Йорданського озера будівельну техніку яка засипає водойму та закатує у бетон прибережну територію.

Доповідачем з проекту рішення “Про розірвання договору оренди земельної ділянки від 23.07.2004  № 78-6-00184, укладеного між Київрадою та товариством з обмеженою відповідальністю “Мезокред Холдинг” була депутат Київради (фракція «ВО «Батьківщина») Марина Кочур. Вона входить до групи правників «Правозахисту Оболоні», який захищає права громади у цьому конфлікті.

“Громада провела слухання, за рішенням яких звернулася до Прокуратури і Окружного адміністративного суду (до позову додано більше 2 тисяч підписів оболонців). Ми двічі довели свою правоту – в Окружному та Апеляційному судах. Проте, коли ця справа потрапила до Вищого адміністративного суду, служителі Феміди відправили її на новий розгляд”, – розповіла Кочур. За її словами, єдине, що стримує зараз початок будівництва – це ухвала Окружного адмінсуду про забезпечення адмінпозову.

“Будівництво суперечитиме вимогам Земельного та Водного кодексів: згідно яких ширина прибережної смуги навколо озера має становити не менше 100 метрів”, — наголосила у своєму виступі Кочур. Також, вона додала, що забудовник порушив свої зобов’язання згідно угоди – завершити забудову не пізніше, аніж через три роки з моменту державної реєстрації договору (тобто 10 років тому).

Виступили і представники зацікавлених сторін. Тоді як мешканка Оболоні Світлана Тищенко переймалася збереженням цього зеленого куточку, який є природнім бар’єром від шкідливих викидів з боку насичених транспортних магістралей та є улюбленим місцем відпочинку для мешканців довколишніх будинків, то представник ТОВ «МЕЗОКРЕД ХОЛДИНГ» пан Мєркулов, здається, переплутав Київраду з якимось бізнес форумом і потужно рекламував свою кампанію.

Іноді це виглядало як блюзнірство над громадою не лише Оболоні, а й усього Києва. Бо у якості здобутків фірми згадувалися ще щонайменше дві «гарячи точки». Це будівництво на «Лук’янівці», де місцева громада також виступає проти цього і ТЦ «Проспект» на «Чернігівській», де до цього був стадіон, на якому усі охочі могли безкоштовно займатися спортом.

Будівельні лобісти зробили головну ставку на той аргумент, що ухвалення обговорюваного рішення буде погіршувати інвестиційний клімат у столиці.

«Якщо, так звані закордонні інвестори, вважають, що їх гроші надають їм виключне право нехтувати інтересами місцевої громади, то це не інвестори, а колоніалісти. Але Київ – це європейське місто 21 століття, а не Ост-Індія 18-го. Навпаки. Капітал активно йде туди, де є беззаперечним верховенство права», – відповіла на цей закид депутат Київради від «Батьківщини», лідер руху «Правозахист Оболоні» Ганна Свириденко.

Незважаючи на переконливі аргументи адвокатів громадськості голосів все ж таки не вистачило аби назавжди поставити крапку у цьому протистоянні.

Але Ганна Свириденко вже запевнила громаду, що не треба завчасно опускати руки: «Нажаль, більшість фракцій забули з якими гаслами вони йшли на вибори. Але ми продемонстрували потужний спротив, і саме тому озеро ще не засипали і не забудували. Ми не полишаємо боротьби і змусимо усіх поважати наші права та дотримуватися закону».

Дійсно, вже зроблено немало і відступати не має жодного сенсу. Головне, треба триматися один за одного, тоді й перемога буде за нами.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.