ПОКАЗАЛИ ЗАБУДОВНИКУ, ХТО НА ОБОЛОНІ ХАЗЯЇН: ПАРКОВКИ БІЛЯ ВЕРБНОГО НЕ БУДЕ

Майже півроку тривало протистояння між ділками з ТОВ «Кепітал Менеджмент», які намагалися облаштувати парку- вальний майданчик неподалік озера Вербне, та громадою. Завдяки депутатам Київради Ганні Свириденко, Марині Кочур та активним мешканцям Оболоні парковки у зеленій зоні біля Вербного озера не буде. Київрада проголосувала за проект відповідного рішення. Тож вітаємо сусідів із перемогою!

СПЕКОТНЕ ЛІТО НА БЕРЕЗІ ОЗЕРА

За словами одного з лідерів громадського спро- тиву забудовникам Олександра Мазуркевича, це стало можливо саме завдяки злагодженим діям громади та депутатів. «Нам вдалося поставити крапку в будівництві парковки в зеленій зоні біля Вербного озера завдяки комплексному підходу. Усе почалося з того, що влітку на майбутню автостоянку навезли багато будівельного сміття, і це дуже обурило місцевих мешканців. Коли я йшов вранці на роботу, то побачив, що зеленою зоною їздить бульдозер і закатує її в асфальт. Мене, як і всіх інших. не влаштовувало, що на березі водоймища забудовники, домовившись із чиновниками, вирішили зробити паркмайданчик, не спитавши про це грома- ду. По-перше. це не законно. Адже не була витримана необхідна відстань для будівництва від води до прибережної зони. За водним та земельним законодавством ця відстань мала складати 100 метрів, а у забудовників вона складала тільки 80 метрів. Саме за це ми і вхопилися. Далі я написав звернення до мешканців із сусідніх будинків і разом із активістами розвісив оголошення біля їх під’їздів. Потім ми створили групу в Viber, куди залучали всіх небайдужих, а за допомогою соцмереж назбирали майже 100 молодих та активних мешканців району. Також до нас приєдналися люди похилого віку, але чомусь не всі пенсіонери вірили в нашу перемогу. Крім того, ми з активістами зібрали близько 200 під- писів мешканців, які живуть біля озера. Дуже приємно, що до нашої боротьби приєдналися депутати Київради Марина Кочур та Ганна Свириденко, які були обрані громадою», – поділився секретом успіху активіст.

Про дії з депутатського реагування на спробу знищення зеленої зони розповіла Ганна Свириденко: «Два депутатських звернення було відправлено до мера міс- та Віталія Кличка з проханням дати до- ручення КП «Київтранспарксервіс» не підписувати Акт приведення майданчика в належний стан для експлуатації та не допустити знищення природоохоронної зеленої зони озера. Потім почалася ви- снажлива боротьба за підтримку нашого проекту щодо рішення Київради про виключення паркувального майданчика за адресою вул. Приозерна 2-в з додатку 5 рішення «Про встановлення місцевих податків і зборів у м. Києві»

Олександр Мазуркевич зазначає, що виділена під парковку зона навіть не ма- ла власної адреси, а тільки мала опис як ділянка напроти вул. Приозерна 2-в. Тобто у неї не було кадастрового номеру. КП «Київтранпарксервіс» просто віддав цю землю в суборенду приватному підприємству, яке фактично б сплачувало мізерну суму за кожне парко місце до бюджету. «За планом там мало бути до 20 парку- вальних місць, але будівельники захопили більшу територію і розкидали по ній сміття, яке потім перетворили в покриття майданчика для паркування 30 автівок. Тобто будівельники вилізли за виділені межі за угодою суборенди. Після чого огородили все парканом. Тож ми разом із депутатами і небайдужими мешканцями залучили представників поліції, щоб правосуддя перемогло», – зазначив А. Мазуркевич.

«Ми написали заяву до поліції про скоєння злочину та звернулися до КП «Київ- транспарксервіс», районного відділу контролю за благоустроєм, аби вони надали усю необхідну інформацію для з’ясування обставин справи та розробки стратегії подальших кроків у справі захисту прав оболонської громади. Після чого будівництво на деякий час припинилося. Та боротьба не припинялася ні на хвилину. Активісти знесли паркан, і забудовникам стало зрозуміло, що зелену зону їм ніхто не подарує», – підкреслила Г. Свириденко.

І КИЇВРАДА НЕ ВСТОЯЛА

Доходило навіть до анекдотичних ви- падків, про один з яких згадує Олександр Мазуркевич: «Підприємці вирішили подати скаргу до Київради на дії нашого депутата Свириденко, тому що вона начебто лобіює власні інтереси і не дає «чесним» підприємцям вести свою діяльність. Усі розуміли, що то повна маячня, адже наші депутати діяли в інтересах місцевої громади. І діяли так, як і повинні були діяти». Але Ганну Свириденко та Марину Ко- чур такі дії забудовників не налякали, і вони продовжили цю спільну справу. Внесли пропозицію щодо змін у деяких рішеннях Київради для виключення вищезазначеної адреси з переліку місць, де передбачається облаштування парковок. Їх пропозиція була розглянута профільними комісіями – транспортною та земельною. На засідання комісій приходили активісти, висловлювали своє обурення та підтримували депутатів.

«Члени комісії нас підтримали і пішли назустріч, адже бачили, що люди із вогником в очах відстоювали свою позицію. Тож проект рішення про заборону парковки біля Вербного озера після всіх комісій потрапив до зали голосування Київради. Після виступу наших депутатів, щоб не розпалювати і так напружену ситуацію в країні і в Києві, Київрада проголосувала за виключення цієї адреси для будівництва паркмайданчику. Тож ми всі разом об’єднавшись, перемогли»,– розповідає про міськрадівські перипетії Олександр Мазуркевич.

У свою чергу, Ганна Свириденко подякувала всім, хто долучився до боротьби за Вербне озеро: «Дякую оболонцям, які своєю відпо- відальністю та хоробрістю не дали вла- штувати черговий будівельний шабаш у нашому районі. Дякую всім, хто підтримав нас і словом, і ділом».

Тож, зі знахабнілими київськими забудовниками боротися можна і навіть треба. І хай кожен, хто буде зазіхати на зелені зони нашого району, знає, що коли не- байдужі та рішуче налаштовані мешканці об’єднують свої зусилля з командою «Правозахисту Оболоні», то це буде справжня битва, у якій ми не будемо відступати.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.