ПИЛЬНІСТЬ ГРОМАДИ ТА ДЕПУТАТА ЗМУСИЛА ЗАБУДОВНИКА ПУБЛІЧНО ВИЗНАТИ НЕПРАВОМОЧНІСТЬ ПРОЕКТУ ЗВЕДЕННЯ ХМАРОЧОСУ НА БЕРЕЗІ ЙОРДАНСЬКОГО

Скандальна ділянка на березі Йорданського озера знову опинилася у центрі уваги оболонців та лідера громадського руху «Правозахист Оболоні» Ганни Свириденко. Цього разу через проведення девелоперської компанії Arricano архітектурного конкурсу на будівництво 34-поверхового житлового будинку. Через це Ганна Свириденко звернулася до голови Київської міськдержадміністрації Віталія Кличка з приводу можливої забудови в захисній зоні. Депутат зазначила, що в соціальних мережах та ЗМІ активно обговорюється загроза забудови прибережно-захисної смугиозера Йорданське в Оболонському районі Києва. Побоювання місцевих жителів посилило проведення Асоціацією ринку сталевого будівництва Національно-архітектурного студентського конкурсу SteelFreedom-2017. Свириденко підкреслила, що за повідомленнями ЗМІ,серед партнерів конкурсу була компанія Аrrісаnо, яка запропонувала орендовану нею ділянку на березі озера Йорданського для проектування житлового 34-поверхового будинку. У той же час, згідно з порядком проведення архітектурних та містобудівних конкурсів, затвердженогоКабміном, інформація про реальний стан справ щодо земельних ділянок повинна бути доведена до відома конкурсантів, що організатори SteelFreedom-2017 не зробили. Вимоги громадськості зняти ділянку біля озера Йорданського з конкурсу або офіційно в конкурсному завданні вказати відомості про його реальне функціональне призначення, були проігноровані. Також, за словами депутата, члени територіальної громади обурені тим, що їх не залучили до обговорення конкурсу в порушення ст. 5 Закону України «Прооснови містобудування». Крім того, заплановане будівництво, мовляв, суперечить вимогам Земельного та Водного кодексів. Ганна Свириденко попросила Віталія Кличка відреагувати належним чином на дії організаторів зазначеного конкурсу.

ЗАБУДОВНИК ВИЗНАВ НЕПРАВОМОЧНІСТЬ ПРОЕКТУ

Практика боротьби «Правозахисту Оболоні» з незаконним будівництвом у нашому районі показує, що найбільше такі ділки бояться злагоджених дій депутатів та активних мешканців, а також прискіпливої уваги засобів масової інформації до чергового конфлікту на цьому тлі. Так сталося і цього разу. Оперативна реакція Ганни Свириденко на тривожні сигнали активістів та розголос, який вчинили місцеві видання, примусили будівельників публічно відхреститися від реалізації проекту. Як стало відомо з листа компанії Arricano на адресу редакції інформаційно-аналітичного інтернет-видання «КиевВласть (KV)», побоювання оболонців щодо можливого будівництва висотки на березі Йорданського озера можна вважати передчасними. У компанії заявили, що проект будівництва 34-поверхового житлового будинку у прибережній зоні дійсно розроблявся, але його не буде реалізовано через його неправомочність. Отже, добре те, що добре закінчується. Але ж хочеться задати усім два питання. Перше: навіщо розробляти проект новобудови, який з самого початку є неправомочним? І друге: щоб було, якби мешканці Оболоні вчергове не продемонстрували свою пильність, а депутат не відреагував би належним чином на загрозу? Гадаємо,що відповіді на них сумні та відомі. Адже наш район, на жаль, все ще залишається «солодкою булочкою» для тих, хто бажає збільшити житловий фонд міста за рахунок знищення озер та «зелених зон».

СПАСІННЯ ПОТОПАЮЧИХ – СПРАВА РУК САМИХ ПОТОПАЮЧИХНезважаючи на те, що все нібито закінчилося навіть і не встигнув початися, загроза забудови берегів Йорданського все ще залишається реальною проблемою. Команда «Правозахисту Оболоні» вже 4 роки разом з активними мешканцями району працює над розірванням сумнівного договору оренди земельної ділянки на березі озера: супроводжували судову тяганину, було подано відповідний проект рішення Київради, проводилися численні акції протесту. Але суд прийняв рішення на користь бізнесменів, а більшість депутатів і, що дуже прикро, серед них є чимало представників Оболоні, не захотіли підтримати запропонований документ. Тому після численних консультацій лідера «Правозахисту Оболоні» з мешканцями району було прийняте рішення піти шляхом внесення на розгляд Київради відповідної місцевої ініціативи. Бо, коли під цим документом будуть стояти підписи тисяч оболонців, то продажні псевдоактивісти перестануть вводити людей в оману, а депутати перестануть озиратися на своїх господарів з будівельних корпорацій. Ганна Свириденко запрошує усіх небайдужих оболонців, кому болить проблема збереження Йорданського озера, приєднуватись до цієї ініціативи.

«Нам дуже по трібна ваша допомога у підготовці відповідного проекту рішення Київради, зборі необхідної кількості підписів на його підтримку, створенні ініціативної групи, поширенні інформаційних матеріалів і ще багато у чому. Якщо ми всі разом покажемо забудовникам, що нас багато, і хто на Оболоні хазяїн, то Київрада обов’язково проголосує в інтересах її мешканців, а не будівельних магнатів», – наголосила Ганна Свириденко.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.