«Правозахист Оболоні» – безкоштовний юридичний помічник

Громадський рух «Правозахист Оболоні» був заснований у 2011 році, коли при владі були Янукович і його корумпована команда. Через їх незаконні дії багато людей потребувало безкоштовної юридичної допомоги. Саме тому Ганна Свириденко і започаткувала роботу Громадського руху. І ось вже п’ять років потік звернень не зменшується.

Найчастіше люди приходять з питаннями, пов’язаними з житлом: приватизація, оформлення спадщини, пільг та субсидій. Багато людей звертаються і з питань роз’яснень положень трудового, цивільного, сімейного та кримінального законодавства України. І за п’ять років роботи «Правозахист Оболоні» став справжнім юридичним помічником. Наразі до приймальні «Правозахисту Оболоні» звертаються люди не тільки з Оболоні, а й з усього Києва. Адже кияни приходять в приймальню Ганни Свириденко для вирішення питань з приводу поганої роботи комунальних служб, бездіяльності влади, вирішення питань з приводу нарахування та перерахування пенсій, повернення депозитів та інших питань, які потребують юридичної консультації. І всім допомагають. А головне, що ця юридична допомога не лише фахова, але й безкоштовна.

Допомога бійцям АТО

З часом виникає багато різних ситуацій, тому доводиться виокремлювати навіть цілі напрямки роботи. Вже два місяці у «Правозахисті Оболоні» працює соціальна ініціатива Ганни Свириденко по наданню безкоштовної юридичної допомоги учасникам АТО. Багато проблем у наших захисників та їх родин виникає з наступних питань: отримання статусу учасника бойових дій; відновлення на робочому місці та компенсація заробітної плати за час участі в АТО; отримання пільг учасниками бойових дій та їхніми родинами; постановка в чергу на отримання житла; отримання земельної ділянки, передбаченої законом. А також в  питаннях невідповідного матеріального забезпечення бійців АТО (невиплата щомісячної заробітної плати тощо). Крім того «Правозахист Оболоні» допомагає в отриманні спадщини та скасуванні боргу, нарахованого банком учаснику АТО. Юристи Громадського руху спеціально досконало вивчили всі прецеденти з цих питань, та вже допомогли домогтися справедливості близько 40 бійцям.

Юридична сила звернень

Ще одним важливим напрямком є допомога у правильному складанні звернень. Адже громада Оболоні часто стикається з ситуаціями, коли їхні звернення до ЖЕКу чи районної влади залишаються без відповіді. А от керівник громадської приймальні Марина Кочур складає ці документи таким чином, що комунальники чи чиновники ніяк не можуть на них не відреагувати. Бояться відповідальності. В «Правозахисті Оболоні» знають, як змусити бюрократів працювати.

Зокрема, 1 вересня до приймальні звернулася мешканка буд. 12/3 з вул. Мате Залки через відсутність електропостачання в під’їздах: освітлення не було два місяці. І жодна скарга не допомагала. А завдяки роботі громадських юристів, вже 9 вересня електропостачання на сходових клітинах в під’їздах будинку було відновлено.

Боротьба з незаконною забудовою

«Правозахист Оболоні» допомагає оболонцям захищати зелені зони та проводить благоустрій пляжів. Зокрема  до приймальні «Правозахисту Оболоні» неодноразово зверталися мешканці району зі скаргами на різні сумнівні заклади харчування та відпочинку. Багато звернень було щодо кафе на пляжі «Вербний». Люди зазначали, що саме через цей заклад пляж постійно забруднений. Вони просили вирішити питання незаконної забудови прибережної захисної смуги іхтіолого-ботанічного заказника «озеро Вербне». Чиновники довго не реагували. Але завдяки постійним зверненням «Правозахисту Оболоні» кафе на Вербному озері демонтували.

Справою честі для Ганни Свириденко та громади району став захист від забудовників території біля Йорданського озера. Завдяки спільним зусиллям будівництво автосалону вдалося зупини. На користь громади було виграно два суди. Але забудовник продовжує зазіхати на земельну ділянку, тому боротьба триває, хоча судові засідання постійно переносять, напевно, для затягування процесу. Але Громадський рух не відступить, і за озеро буде боротися до останнього, аж поки влада не дасть згоду відновити там рекреаційну зону.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.