Ганна Свириденко: «З депутата обраного вдруге питають вдвічі більше, але й результат вдвічі кращий»

У 2020 році кияни обрали новий склад депутатів Київради.Оболонці вдруге довірили  Ганні Свириденко честь бути їх представником у міському парламенті.  В інтерв’ю «Правозахисту» вона розповіла про досягнуті результати у розв’язанні проблем рідного району.

– Вас вдруге поспіль обрали депутатом Київради від Оболонського району. Чи відчуваєте ви різницю з першим терміном повноважень?

Різниця безумовно є. Досвід, як кажуть, велика справа. І ті знання, розуміння процесів, які я здобула під час першого терміну дозволяють зараз мені більш плідно працювати. Вже є гарні робочі зв’язки з департаментами, комунальними підприємства, колегами. Тому я вже знаю, в які двері стукатись, щоб вирішити ту чи іншу проблему виборців. Навіть депутатам-«першачкам» підказую. Бо, як з’ясувалося, міська влада це дуже складний та громіздкий механізм. Тому треба знати як він працює і як змусити його працювати для Оболоні.

І декілька масштабних проєктів отримали можливість розпочати реалізацію вже під час моєї другої каденції. Можливо під час першої доля перевіряла мене на стійкість. Відступлюся, не відступлюся; кину, не кину на півдорозі.

І найголовніше – з мене й люди питають вдвічі більше. Бо часу на розгойдування вже немає, потрібно робити усе тут і зараз. Але ж це надихає та спонукає. У нас за всі ці роки вже утворилось потужне ядро активістів, які завжди готові допомогти, підказати, підтримати. Тому у розмовах з посадовцями я завжди кажу, що за мною стоять тисячі мешканців району, якщо ви не хочете побачити їх під вікнами, то нумо розв’язувати питання. І після все починає якось само собою рухатись, робитись)).

Якщо ми вже заговорили про оболонців, то з чим найбільше вони звертаються?

Лідер хіт-параду проблем – це, звичайно, житловий фонд. Хоча Оболонь вважається достатньо молодим районом Києва. Звісно – 45-50 років – це молодість, та не для будинку. Я депутат Київради вже 7 років, і всі ці роки питання ЖКГ на першому місці.

І минулого року, я вважаю, ми зробили немало у цій площині. Це асфальтування міжквартальних проїздів, капітальні ремонти покрівель, заміна центральних тепломереж. Про заміну вікон на енергоощадні та встановлення поштових скриньок я взагалі мовчу.

З соцмереж ми знаємо, що ви завжди намагаєтесь знайти час для занять спортом. Ваших виборців ви також долучаєте до активного способу життя?

Пропагандувати мало. Треба створювати умови для доступного спорту у нашому районі. І 2021 рік виявився для нас дійсно спортивний. Моя мрія – облаштувати загальнодоступні для усіх охочих стадіони у звичайних дворах стала реальністю! Ми збудували 2 сучасних багатофункціональних стадіони, де можуть грати у футбол, баскетбол, волейбол, та інші командні ігри. Поруч встановили спортмайданчики, де можуть займатися фізичними вправами будь-які мешканці Оболоні. У 2-х школах Оболоні осучаснили їх спортивні зали.
В нинішніх реаліях пандемії, спорт і фізичне виховання – ще одна зброя проти вірусу. Тому закликаю усіх долучатися до фізкультурного руху та зміцнювати свій організм регулярними фізичними вправами.

А щодо дитячих майданчиків?

І у цьому напрямку я веду постійну роботу. Оновлено шість дитячих комплексів. Батьки задоволені, малеча у захваті. Дитяче життя вирує!

У дворах будинках оновлено 6 дитячих майданчиків

Ви казали, що є декілька проєктів які почали реалізовуватись лише з другої каденції. Що це за проєкти та з чим пов’язана затримка?

По-перше – це капітальний ремонт комунального кінотеатру «Братислава». По-друге, це створення парку біля Йорданського озера. По-третє, це створення ще одного парку біля озера Вербне.

Затримка пов’язана з тим, що бюрократичний механізм надзвичайно повільний і надзвичайно громіздкий.

Але, взагалі, на цю проблему варто подивитися під іншим кутом. Це зараз ми вже говоримо про виділення бюджетних грошей для перетворення цих об’єктів на сучасні місця для відпочинку та дозвілля оболонців. А якщо згадати що на кожен з них пішло не два і не три роки нашої боротьби за збереження та захист від забудов чи сумнівних «реконструкцій» у ТРЦ чи житловий комплекс, на пошук джерел фінансування, то все не так вже й повільно.   

– Процес руйнування «Братислави» вдалося зупинити?

Напрацювання у минулій каденції дали результат тільки зараз. А саме, в цьому році на Братиславу будо виділено 7 млн грн, що дало змогу виконати фундаментальні ремонтні роботи: укріплений фундамент по периметру будівлі, зроблені капітальні роботи по даху, відремонтована щитова та розібрані завали у великій кінозалі. Тому будівля буде зимувати у «належному» стані

Зі свого боку, я все роблю, щоб ремонт не зупинявся. Я постійно атакую владу бюджетними запитами та це дає результати. Наразі мої пропозиції, щодо передбачення коштів на продовження капітального ремонту «Братислави» враховані у бюджеті міста на 2022 рік.

Кажуть, у парку «Наталка» з’явиться конкурент?

Не буду забігати наперед, але я маю таку надію. Бо знову ж вдалося «вибити» фінансування робіт для упорядкування Йорданського, як у минулому, так і у прийдешньому році. Ми вже маємо підтвердження, що на наступний рік виділено 13 млн грн для продовження робіт.

Крок за кроком, скоро в нас буде чудовий парк. Першу чергу проєкт упорядкування вже завершено. Екологічні доріжки, променад, пандус та зелені надсаджання вздовж озера – раніше занедбану територію вже не впізнати. Тепер матусям є де прогулятися з дитячими візочками, бо те, що було там раніше – біль душі.

До речі, ми відправили запит до Департаменту екології, стосовно стану та якості води в озері Йорданському. Наші занепокоєння стосовно екологічного стану води підтвердилися. Тому маємо плани розробити з Департаментом екології план очищення озера, щоб зняти з нього статус «технічного». Адже мешканці все одно плавають в ньому, утворено стихійний пляж. Тому будемо працювати, щоб такий відпочинок був для них небезпечним, а водойма потрапила до переліку офіційно відкритих для відпочинку.

А Вербне?

– Щодо Вербного, на жаль, не все заплановане вдалося в всьому році. Тривалі бюрократичні процедури затримали затвердження проєкту. Та на щастя, він вже повністю готовий, питання лишалося тільки за коштами на його реалізацію. І я дуже щаслива, що мої колеги мене почули, так, в нещодавно прийнятому Бюджеті столиці є асигнування на «Вербне» на 22 млн грн.

Впорядкування зони відпочинку “Вербне”

А яку проблему ви вирішували із найбільшим задоволенням?

Матусі мене добре зрозуміють. Це питання 4-го пологового центру репродуктивної та перинатальної медицини.

Там зараз триває капітальний ремонт окремого пологового корпусу з використанням надсучасних технологій. Це і централізована подача кисню та інфекційні бокси для породіль. І повністю забезпечені сучасними реанімаційними засобами палати, які дозволяють матусям з новонародженими знаходитись разом з першого дня життя. Наразі вже багато чого зроблено, і ми з колегами намагаймося посприяти скорішому завершенню проєкту. Оскільки навантаження на 4-й пологовий велике, і він обслуговує ще 3 сусідні райони. Тому відкриття сучасного корпусу буде великою справою для всього міста.

У пологовому будинку №4 на Оболоні триває капітальний ремонт

Скажіть, Президент Зеленський, коли казав про необхідність висадити мільярд дерев у найближчі роки, часом не вашою ініціативою «1000 дерев для Оболоні» надихався?

Не знаю, але коли я по депутатських справах буваю у наших дворах, то мені дуже приємно бачити доглянуті мешканцями дерева та кущі, які ми разом висаджували рік тому. Це був дуже теплий та добрий марафон, протягом якого ми подарували нашому району навіть більше тисячі саджанців. Сьогодні їх доглядають дорослі, завтра у їх тіні бавиться малеча, післязавтра біля них спілкуються оболонці поважного віку. Це робить наші подвір’я домашніми, затишними, своїми. Як у дитинстві.

Кущі для мешканців Йорданської, 1-А

А скоро, як раз, настане найулюбленіше свято дітей.

Так. і користуючись нагодою хочу привітати моїх дорогих маленьких і великих оболонців з Новим роком та Різдвом Христовим! Шановні сусіди, бажаю вам міцного здоров’я, родинного затишку, теплого спілкування та оптимізму. Я вірю, що усі негаразди минуть, а символ прийдешнього року – блакитний тигр принесе нам перемоги, добробут та удачу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.