Купатися в озерах можна. Але на свій розсуд та відповідальність

Цього літа у громадську приймальню надходить багато звернень щодо пляжного сезону. КП «Плесо» офіційно його не оголошувало. Але й не забороняло ходити на пляжі. Тож відповідальність за наслідки відпочинку лежить на самих відпочивальниках. Оболонці у свою чергу цікавляться – то чи можна купатися і де саме?

Піротехніки озера перевірили

Як розповідала Ганна Свириденко у своєму відеоблозі, усі столичні озера спочатку перевіряли піротехніки. Їх обстежували, щоб знайти та вилучити вибухонебезпечні предмети.

Але декого не зупиняли ні таблички «заміновано», ні оборонні споруди. Наприклад, на озері Міністерка люди купалися ще до отримання висновків від ДСНС. За результатами перевірки, небезпечними для купання піротехніки назвали чотири об’єкти – зону відпочинку «Совська балка» (Солом’янський район), «Озеро Голубе» (Подільський район), «Осокорки» та «Сонячне» (обидва – Дарницький район). Всі інші є безпечними для відвідування.

В Оболонському районі це: пляж озера «Вербне», пляж затоки «Наталка», ставок «Карчун», пляж «Пуща-Водиця», пляж ставка «Мінський», пляж озера «Редькіне». До речі, озеру Вербному КП «Плесо» присвоїло жовтий прапорець. Це означає, що вода дещо забруднена, купатись не рекомендують, але й не забороняють. Для порівняння, на весь Київ зелений прапорець отримав лише один пляж – «Золотий», що в Гідропарку.

В яких озерах Києва знайшли кишкову паличку

Проте чим спекотніше на вулиці, тим частіше кияни цікавляться, то де ж безпечно купатися. З одного боку, тепла погода тягне людей до води. А з іншого – через спеку у водоймах збільшується концентрація кишкової палички.

У 13 водоймах  Київський міський центр контролю та профілактики хвороб  виявив «лактозопозитивну кишкову паличку (ЛКП)». Підвищена концентрація цієї бактерії зафіксована на пляжах «Молодіжний», «Дитячий», «Передмістна Слобідка», «Венеція», «Тельбін», «Райдуга», «Центральний», «Пуща-Водиця», «Веселка», «Галерний», озерах «Вербне» та «Троєщина».

Кожного літа санепідеміологи попереджають про кишкову паличку в озерах Києва. Одні кияни на це зовсім не зважають: купаються та ловлять рибу. Інші шукають інформацію, як це небезпечно для здоров’я.

Ця бактерія має понад 100 видів. Частина з них має корисні для людини функції. Але якщо до організму потрапляє, умовно кажучи, не той вид та ще й у великій кількості, можна отримати інфекційне захворювання. Найчастіше воно супроводжується діареєю або блювотою.

Тим, хто захворів, передусім потрібно забезпечити постійне заповнення втрати рідини, підтримку нормального водно-сольового балансу.

Найпоширеніший механізм зараження кишковою паличкою пов’язаний з недотриманням елементарних правил гігієни (немиті руки, погано вимиті овочі та фрукти, неправильне зберігання харчових продуктів і т.д.). Основна причина підвищення показників кишкової палички у водоймах – це спека.

Затятим пляжникам, які не зважають на попередження та обмеження, краще хоча б перестрахуватись:

– не ковтати воду під час купання;

– спробувати купатися так, щоб вода не потрапляла в очі та ніс;

– не мити фрукти, овочі в зараженій воді;

– прийняти душ після повернення з пляжу.

Якщо влітку ви не можете жити без київських водойм, то принаймні дотримуйтесь згаданих рекомендацій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.