Ремонт укриття у будинку О. Архипенко 10-Б

Архипенко 10-Б- це панельний типовий будинок, в якому проживають дуже богато дітей та молоді. 
Тому в нашу приймальню приходило багато звернень, щоб скоріше відновити роботу садочку #578,  а школи #216 та #232 вийшли в режим офлайн навчання. 

Підвальне приміщення будинку зареєстровано на мапі укриттів. Воно, як і всі у подібних будинках, потребує капітального ремонту. Роботи розпочнуться вже в цьому місяці.
Вхід в укриття

Кожен мешканець Києва може знайти до себе найближче укриття на Мапі укриттів. В оновленному застосунку “Київ-цифровий” з’явилась офлайн-мапа. Також є можлівість повідомляти, відчинене чи зачинене укриття. Щоб мапа була завантажена, потрібно увійти у застосунок хоча б один раз, коли є підключення до інтернету, тоді вона завантажеться і буде працювати у офлайн-режимі. Якщо у містян не вийшло потрапити в укриття, слід вибрати об’єкт на мапі і натиснути “Поскаржитися на укриття”. Відповідальний департамент одразу отримає цю інформацію і зможе виправити ситуацію.

Зустріч біля будинку О. Архипенка 10-б щодо стану укриття у підвалі будинку.

Найпростіші укриття — це цокольні та підвальні приміщення будинків, підземні паркінги та підземні переходи. У них можна сховатися під час нетривалих обстрілів. Найбезпечніші з них ті, які мають декілька виходів (один з них за межами будівлі).

Зазвичай такі приміщення використовують як магазини, спортзали, склади тощо. Власники мають знати про призначення на період надзвичайної ситуації й бути готовими дати доступ людям. Радимо заздалегідь домовитися про зв’язок із господарями та взяти номери телефонів. Жителі міст з метрополітеном можуть також сховатися на платформах станцій або в переходах.

Сховище — це герметична споруда для тривалого перебування людей у випадку надзвичайної ситуації.

Щоб знайти такі приміщення, шукайте позначки «Укриття» чи «Об’єкт цивільного захисту». Також там має бути номер телефону людини, яка в разі небезпеки відчинить двері сховища чи укриття. Якщо його немає, зверніться до представництва місцевої влади по інформацію.

Щоб підготуватися, радимо:

  • уточнити телефоном або на офіційному веб-сайті місцевого органу влади адреси найближчих укриттів
  • виписати 2-3 адреси найближчих до вас укриттів на випадок, якщо перше укриття, у яке ви прийдете, буде заповнене
  • заздалегідь вивчити й пройти маршрут до цих споруд
  • особисто перевірити стан їхньої готовності й повідомити місцевій владі, якщо укриттю потрібен ремонт

Усі громадяни України мають право на цивільний захист. Кожен може заходити в укриття в будь-якому місті чи будинку. Якщо укриття є на мапі укриттів, будь-яка людина має право там сховатися.

Лунає сирена, а укриття зачинене. Як уберегтися?

  • Спробуйте швидко зв’язатися з власником укриття і попросіть його відчинити двері.
  • Швидко зорієнтуйтесь, де ще поблизу є місце для схованки. Це може бути метро, цокольні та підвальні приміщення будинків, підземні паркінги чи переходи. 
  • Якщо ви на вулиці й вам ніде сховатися, а ви чуєте вибухи, негайно лягайте на землю та закрийте голову руками. Захистом може бути будь-який виступ, навіть бордюр, заглиблення в землі, канава, бетонна сміттєва урна або сходинки. 

Якщо ви виявили зачинене укриття під час тривоги

  • Зафіксуйте це на фото чи відео.
  • Подзвоніть у поліцію (номер 102) чи рятувальникам (номер 101).
  • Коли загроза минула, зверніться  до райдержадміністрації.
  • Адміністрація зобовʼязана зафіксувати ваше звернення та зв’язатися з власником укриття. Укриття мають привести до ладу та відчиняти його під час кожної повітряної тривоги.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.