Чому вкотре «цвіте» Дніпро

До приймальні знову звертаються кияни, що можна зробити із зеленим Дніпром. На жаль, позбутися раз і назавжди синьо-зелених водоростей не можна. Їх не виловити із води. Це проблема забруднення річки.

Вода зеленіє у Дніпрі щоліта. Це наслідки розмноження ціанобактерій, які ще називають синьо-зеленими водоростями.  І чим спекотніше, тим їх більше. Сприятлива для них температура води – мінімум 10 градусів. Трохи менше їх стає після сильних морозів, хоча б 20-градусних. А таких зим у нас майже нема.

Через цвітіння у Дніпрі змінюється колір води, з’являється неприємний запах. Якщо водоростей у річці стає багато, вони розкладаються і починають забирати з води кисень. При цьому виділяють аміак, сірководень і метан. Купатися у такій воді небезпечно для здоров’я. Це може викликати алергії та шкірні висипи.

Найголовніша причина, чому синьо-зеленим водоростям так добре у Дніпрі – це забруднення річки органікою і фосфатами. Очисні споруди будувались у 1960-х роках і не розраховані на очистку від цих шкідливих речовин. В Україні цю проблему розуміють, з минулого року в нас діють обмеження на фосфати у миючих засобах.

Звісно, впливають на стан річки зміни клімату, зарегульованість русла, забруднення приток Дніпра. Ці процеси йдуть десятиліттями, і лише нашого з вами бажання врятувати річку замало.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.